Placeholder

5 feiten over de zomertijd

5 weetjes over de zomer- en wintertijd.

Zo weet je of de klok voor- of achteruit gaat
Weet je niet zeker of de klok voor- of achteruit gaat? Een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: in het voorjaar gaat de klok vooruit.

Door de zomertijd kunnen we energie besparen
Dankzij de zomertijd kan er naar schatting zo'n 0,3 procent energie bespaard worden. Hoewel daar tegenwoordig aan getwijfeld wordt. In 1977 werd daarom de zomertijd ingesteld. Het was niet de eerste keer dat de zomertijd werd ingesteld: van 1916 tot 1945 hadden we in Nederland ook zomertijd.

Door de zomertijd wordt het 's ochtends iets later licht
Als we in de winter ook de zomertijd zouden aanhouden, is het met oud & nieuw pas rond 09.00 uur 's ochtends licht.

Wat is beter voor ons: zomertijd of wintertijd?
Daar zijn onderzoekers het niet over eens. Zo is er een onderzoeker die pleit voor het hele jaar wintertijd, dat is namelijk de oorspronkelijke tijd. Als we de wintertijd zouden afschaffen, is het 's winters in de ochtend extreem lang donker en juist 's ochtends hebben we daglicht nodig om op gang te komen. Volgens een andere onderzoeker kunnen we juist beter de wintertijd afschaffen. Het zou beter zijn voor onze gezondheid, omdat we tijdens de zomertijd langer buiten zijn door het vele daglicht.

Probeer je gewone bedtijd aan te houden
Sommigen merken niets van een uur minder slapen, terwijl het er bij anderen flink inhakt. Probeer zoveel mogelijk je normale bedtijd aan te houden.

Beeld: Shutterstock