Placeholder

5 dingen die je nu zou moeten weten over ebola

Wereldwijd worden er maatregelen genomen tegen het ebolavirus. Wij hebben op een rijtje gezet wat je nu zou moeten weten over ebola.

Aantal besmettingen en doden
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er bijna 10.000 mensen met het ebolavirus besmet. Bijna 5000 patiënten zijn overleden, vooral in Liberia, Sierra Leone en Guinee.

Nederland is goed voorbereid
In Nederland is er nog geen reden voor paniek. Verschillende ziekenhuizen zijn uit voorzorg voorbereid op patiënten die besmet zijn met het ebolavirus. Er ligt een calamiteitenplan klaar, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen mensen die besmet Nederland inkomen en voor mensen die het virus pas na aankomst ontwikkelen.

Controle op het vliegveld is nog niet nodig
In België worden passagiers op het vliegveld gescreend. Volgens de directeur van het RIVM is dat in Nederland niet zinvol. Er komen in Nederland geen rechtstreekse vluchten uit ebolagebieden aan. Nigeria is het enige land dat een verbinding met Schiphol heeft, maar daar zijn al twee keer 21 dagen geen nieuwe gevallen van ebola geconstateerd. Verder worden er in landen waar ebola voorkomt controles uitgevoerd voordat mensen het land verlaten.

2 tot 21 dagen na besmetting volgen de symptomen
Wie besmet is, krijgt soms pas na 3 weken last van symptomen. De symptomen zijn hoge koorts, slapheid, hoofdpijn en een zere keel. Daarna begint braken, diarree en nier- en leverfalen. Ebola is pas besmettelijk zodra iemand de symptomen heeft.

Landelijk ebola-informatiepunt
In Nederland is er deze week een landelijk informatiepunt over ebola geopend. Het informatiepunt is tijdens kantooruren beschikbaar en bereikbaar op 0800–0480. Je kunt daar terecht met al je vragen over ebola: hoe is Nederland voorbereid? Hoe kan ik besmetting voorkomen? Kan ik nog reizen naar Afrika? Wanneer nodig verwijst het informatiepunt je door.

Bron: Volkskrant, Rijksoverheid, Nu.nl | Beeld: Shutterstock