Placeholder

Ben ik nachtblind?

‘Als ik in het donker autorijd, zie ik slecht. Ben ik nachtblind?’

Nachtblindheid komt weinig voor
De kans dat je echt nachtblind bent, is klein. Neurofysioloog Maarten Kamermans: 'Medische nachtblindheid komt in Nederland bijna niet voor. Het is hier simpelweg nooit helemaal donker. Je bent pas nachtblind als je alleen bij sterrenlicht echt niets meer ziet.'

Maar waarom zie je dan zo slecht?
Nachtblindheid wordt vaak verward met strooilicht. Deze aandoening die het nachtzicht ontneemt, komt wél veel voor in Nederland.

Wat is strooilicht?
Strooilicht ontstaat door kleine beschadigingen in onze ogen. We kunnen ze zien omdat onze ogen een beeld doorgeven aan de hersenen. Om dit beeld goed te projecteren bevatten je ogen een lenssysteem; dat bestaat uit het hoornvlies en een ooglens. Bij strooilicht is het lenssysteem niet helemaal zuiver.

Geen paniek!
Onze ogen zijn gemaakt van biologisch materiaal en dit materiaal is nu eenmaal niet zo helder als glas. Er zitten structuren in, zoals eiwitten, die beelden op het netvlies troebel maken. Hierdoor ontstaat een waas rondom het beeld dat we zien. Deze lichtstrepen verblinden ons, waardoor we slechter zien.

Sneller verblind
Je kunt strooilicht vergelijken met een vieze autoruit. Wanneer het licht van tegenliggende koplampen op een ruit met bijvoorbeeld opgedroogde regendruppels schijnt, weerkaatst het licht en zie je niet meer scherp. Is het glas schoon, dan zie je een stuk helderder. Bij je ogen werkt dat precies zo.

Strooilicht heeft niet met goede ogen te maken
Strooilicht is niets om je zorgen over te maken. Zelfs mensen met goede ogen hebben er last van. Maar personen waarbij het lenssysteem is aangetast door bijvoorbeeld staar of een verslechterd zicht, raken sneller verblind. Zij kunnen tot wel twee keer zo veel last hebben van strooilicht als mensen met goede ogen.

Wat kun je tegen strooilicht doen?
Alleen een kunstlens zou strooilicht kunnen verhelpen. Deze ingreep wordt gedaan bij mensen met staar. In de meeste gevallen is het vooral belangrijk dat je je ogen regelmatig laat controleren. Het kan zijn dat je zicht ’s nachts iets anders is dan overdag. Met een goede bril zou strooilicht kunnen afnemen. Draag liever geen contactlenzen in de auto. Die kunnen je hoornvlies irriteren. Je ogen zien dat als imperfectie, waardoor er meer strooilicht ontstaat.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock