Placeholder

Kun je jezelf genezen van een drugsverslaving?

Charlie Sheen stond in het verleden bekend om zijn zware cocaïnegebruik, maar volgens de acteur zelf heeft hij zichzelf genezen van zijn drugsverslaving. Kun je daadwerkelijk op deze manier stoppen met drugs?

Ja, je kunt wel degelijk zonder professionele hulp stoppen met drugs! Veel gezondheidsdeskundigen bevelen wel aan dat verslaafden professionele behandeling krijgen om hun verslaving op te lossen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn namelijk veel verslaafden die met succes herstellen zonder professionele hulp te krijgen. Dit blijkt ook uit een onderzoek van Gene Heyman, een onderzoekspsycholoog in het McLean Hospital in Massachusetts. Zijn studie toonde aan dat tussen de 60 en 80 procent van de mensen die in hun tiener- en twintigerjaren verslaafd waren, geen middelen meer gebruikten op hun dertigste. Ook vermeden ze verslaving in de daaropvolgende decennia. Onderzoeken onder veteranen van de Vietnamoorlog toonden hetzelfde aan. De meerderheid van de soldaten die verslaafd raakten aan verdovende middelen stopte later zelf met het gebruik van de drugs zonder therapie. Ook een detox drugs hebben zij dus niet ondergaan. 

Genezen

Gebruik je zelf drugs en wil je graag ermee stoppen? Het is dan in principe dus mogelijk om je eigen verslaving te genezen. Alhoewel de meeste verslaafden herstellen zonder de hulp van anderen, wil dat niet zeggen dat het verwacht wordt dat dit bij iedereen het geval is. Ook zal het extreem moeilijk zijn om te stoppen met het gebruiken van drugs als je dit alleen doet. Het zou zelfs kunnen dat je eerder kunt stoppen als je professionele hulp zocht dan wanneer je alles zelf doet. Desondanks is en blijft het wel een feit dat de meeste mensen hun eigen verslaving genezen zonder hulp te zoeken.

Motivatie

Als je dit ook wilt doen dan is het allereerst van essentieel belang dat je gemotiveerd bent. Je moet beseffen dat je gezin, je toekomst, je werk en nog veel meer ernstig in gevaar komt door je verslaving. Je moet dan ook beslist niet weglopen van je drugsgebruik, maar je moet het juist aanpakken. Vraagt je zoon of dochter je waarom je nooit met hem/haar voetbalt? Dit kan voor veel motivatie zorgen aangezien je hierdoor gaat nadenken over het type vader/moeder dat je wilt zijn. De kans is groot dat dat niet het geval is waardoor je wilt veranderen en je dus je verslaving wilt stoppen. 

Afscheid nemen

Er zijn nog meer herstelstrategieën die je als drugsgebruiker zelf kunt bedenken om jezelf te genezen van je verslaving. Je kunt bijvoorbeeld veranderen met wie je omgaat. Heb je in je vriendenkring andere drugsgebruikers zitten? Het kan dan helpen om afscheid te nemen van deze mensen. Hierdoor kun je moeilijker aan drugs komen, waar je ook voor kunt zorgen door geen contant geld bij je te hebben. Je moet dus eigenlijk obstakels opwerpen voor jezelf om ervoor te zorgen dat je kunt herstellen van je drugsverslaving. 

Sommige verslaafden lukt het niet om alleen te herstellen van hun drugsverslaving. Dat is niet erg! Er zijn dan alsnog potentiële herstelmogelijkheden, maar zorg er beslist voor dat je in dit geval professionele hulp zoekt. 

Dit is een gesponsord bericht.