Woman With Tea 1000x1440

Griep? Dit kun je het beste wel en niet eten

‘Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’, sprak Hippocrates, grondlegger van de Westerse geneeskunde, meer dan 2300 jaar geleden. Naast rust en voldoende drinken, is de juiste voeding onmisbaar om griep snel de baas te zijn. Zet daarom deze voedingsmiddelen op je menu.

Meer of minder eten? Als je gezond bent, heb je per dag zo’n 20-25 calorieën per kilo lichaamsgewicht nodig. Ben je ziek, dan stijgt dat naar ongeveer 30 calorieën. Ook de behoefte aan eiwitten wordt groter. Dit komt doordat je lichaam niet alleen de ‘normale’ functies moet uitvoeren, maar ondertussen ook hard aan het vechten is tegen de griep. Je lichaam heeft dus extra energie nodig. Wat vaker kleine porties gaat wat makkelijker dan drie grote maaltijden. Zijn je maag en/of
darmen van streek, let dan vooral op je vochtinname. Eet wanneer je daar behoefte aan hebt. Zelfs bij hevige diarree nemen je darmen ongeveer de helft van je eten op, waardoor je je meestal beter gaat voelen.

Warme soep

Een kopje bouillon, kippensoep of verse groentesoep: soep is altijd een grote favoriet bij griep. Dat is
ook niet zo gek: de warmte helpt om je verstopte neus vrij te maken en om je keelpijn te verzachten. Het helpt om uitdroging door diarree tegen te gaan en je slurpt het zonder al te veel energie makkelijk naar binnen. Daarbij zorgen de groentes in de soep direct voor een vitamine-boost.

Bananen

Bananen zijn makkelijk te kauwen, ze vallen licht op de maag, zijn zetmeelrijk en bevatten veel goede
voedingsstoffen. Zo bevatten bananen vrij veel kalium: zo’n 450 milligram per stuk. Kalium is een
mineraal dat een belangrijke rol speelt bij je vochtbalans en daarom onmisbaar als je diarree hebt of
overgeeft. Een goede keuze als je geveld bent door (buik)griep.

Pittig eten

Een no go als je last hebt van je maag of darmen, maar wél een goede optie als je een verstopte neus hebt. Bij verkoudheid zwelt het slijmvlies op, waardoor je neus verstopt raakt. Door pittig te eten, ga je snel snotteren en komt het makkelijker los. Dit komt door het stofje capsaïcine, dat ook verantwoordelijk is voor de pittige smaak. Capsaïcine laat je bloed makkelijker door je lichaam stromen en maakt je neusslijmvlies minder gevoelig.

Knoflook

Misschien niet het voedingsmiddel waar je direct aan denkt als je ziek bent, maar knoflook doet veel goeds voor je lichaam. Het wordt dan ook van oudsher ingezet als medicijn. De specerij bevat namelijk allicine, een stofje dat je immuunsysteem ondersteunt en effectief werkt tegen bacteriën,
zoals ‘ziekenhuisbacterie’ MRSA. Ook zou knoflook het ophoesten van vastzittend slijm bevorderen, doordat de stoffen in look de eigenschap hebben om naar de slijmvliezen te trekken. Het zou de ernst van je griepsymptomen kunnen verminderen en de duur ervan verkorten.

Zetmeelrijke voedingsmiddelen

Is je maag van streek? Etenswaren met veel zetmeel kunnen je maag kalmeren waardoor het overgeven afneemt. Denk bijvoorbeeld aan crackers, beschuit of geroosterd brood. Doop ze in de soep of beleg ze met eiwitrijke toppings, zoals avocado, een gekookt eitje of hüttenkäse.

Noten en zaden

Experts raden aan om elke dag een handje noten te eten. Óók, of eigenlijk juist, als je ziek bent. Noten en zaden zijn namelijk ware nutriëntenbommetjes, met de hoognodige eiwitten, vitaminen, mineralen, gezonde vetten en vezels. Ze eten gemakkelijk weg en hebben een neutrale smaak, dus fijn als je niet zoveel trek hebt. Eet ze gewoon uit het vuistje, of doe ze door een bakje yoghurt
of havermout.

Rode paprika

Vitamine C staat ook wel bekend als de ‘weerstandsvitamine’. Die stimuleert onder andere de vorming van witte bloedcellen die onmisbaar zijn voor je immuunsysteem. Uit verschillende
studies blijkt ook dat vitamine C de duur van je verkoudheid of griep kan verkorten; met één hele dag, om precies te zijn. De vitamine zit in heel veel groenten en fruit, maar rode paprika spant met 190 milligram vitamine C per 100 gram de kroon. Ook spruitjes, peterselie en kiwi bevatten veel van deze powervitamine.

Gember

Gember helpt tegen misselijkheid en een zere keel, en zit vol met goede stoffen die je immuunsysteem een extra zetje geven. Ook helpt het om de opname van vitaminen en mineralen te verhogen – die je nu extra hard nodig hebt. Voeg de specerij vers toe aan je (groene) thee, diner, soep of smoothie.

Schrap dit uit je menu

Suiker
Door het eten van suiker stijgt je bloedsuikerspiegel,
waarna je je al snel nog futlozer en vermoeider voelt. Ook kan suiker
ontstekingen in je lichaam veroorzaken en je witte bloedcellen
verzwakken waardoor je immuunsysteem het zwaarder krijgt.

Zwaar en vet eten
Vette etenswaren hebben langer nodig om te
verteren, waardoor het je lichaam veel energie kost – terwijl dat toch
al zo hard aan het werk is. Ook kan vet en zwaar eten voor brandend
maagzuur zorgen, kunnen je darmen erdoor van slag van raken en
word je er sneller misselijk van.

Tekst: Mara Ruijter

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Favoriet van de redactie

Stel dat je jarenlang elke week nieuwe recepten ontwikkelt. En deze recepten vervolgens gekookt en beoordeeld worden door duizenden mensen. Dan weet je precies van welke recepten men blij wordt toch? Klopt, en dit boek is het resultaat! In TOP delen Natalia en Walter van Project Gezond 100 toppers van de afgelopen jaren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.