Woman With Constipation Or Diarrhoea Sitting On A Toilet With Her Pink Panties Down Around Her Legs Holding Unrolled Toilet Paper Ready In Her Hands, Close Up View Of Her Legs

Dwarse darmen? 5 tips voor een goede stoelgang

Als je darmen dwars zijn, is dat geen pretje. Of je moet rennen naar de wc of zit er juist uren zonder resultaat. Gek genoeg is dat vaak op vakantie. Doe je voordeel met deze tips voor een goede stoelgang.

In samenwerking met Wapiti

Wat doen de darmen precies? 

Je darmen houden zich onder andere bezig met de spijsvertering en de stoelgang. In de dunne darm worden voedingsstoffen verteerd en via de darmwand opgenomen in het bloed. Wat er overblijft, gaat naar de dikke darm. Die onttrekt er nog wat vocht en zout aan, zodat het geheel – je ontlasting – steeds dikker wordt. 

Gezonde darmen vs. ontregelde darmen 

Regelmatig en gezond eten bevordert een goede darmwerking. Vezelrijke voeding is goed voor een gezonde spijsvertering. Het bevordert de darmperistaltiek, een stuwende beweging die zorgt voor een betere darmpassage. Onregelmatig eten, stress of spastische darmen kunnen een gezonde stoelgang verstoren. Bijvoorbeeld tijdens vakanties. 

Een verklaring hiervoor is dat je op vakantie vaak minder let op de hoeveelheid vezels die je eet. Die zijn nodig om je ontlasting soepel te houden, zodat het er makkelijk uitgaat. Ook angst voor vreemde toiletten (ryphofobie) heeft invloed op je stoelgang, net als dat je misschien even moet wennen aan de (nieuwe) omgeving. Hierdoor kun je lichte stress ervaren, waardoor poepen vaak ook niet lukt.  

Verbeter je stoelgang

Om je stoelgang (tijdens de vakantie) goed te houden, is het dus belangrijk om voldoende vezels te blijven eten. Vezels vind je in volkoren graanproducten, maar ook peulvruchten, groente, fruit, noten en aardappelen. Maar ook bij deze tips hebben je darmen baat: 

  1. Goed kauwen
    Kauwen is het startsein voor je spijsvertering. Kauw je niet goed, dan is het lastiger om je eten te verteren. Zorg er dus ook voor dat een gerecht een bepaalde ‘bite’ heeft, waardoor je het niet in één keer door kunt slikken.
  2. Kom in beweging
    Van stilzitten komen je darmen letterlijk tot stilstand. Dat willen we niet: bewegen dus. Van een avondwandeling tot een rondje skeeleren, zwemmen in het meer of tuinieren. Elke vorm van beweging telt.
  3. Luister naar je darmen
    Ga altijd naar het toilet als je aandrang voelt. Door het uit te stellen, zit je ontlasting te lang in de dikke darm. Het gevolg: een harde ontlasting. Neem ook je tijd in het kleine kamertje, dat komt de ontlasting ook ten goede. Duwen, persen en kreunen heeft een averechtse werking.
  4. Té is niet oké
    Te veel en te vaak eten overbelast je spijsvertering. De richtlijn is drie maaltijden per dag en enkele tussendoortjes. Ook met onregelmatig eten belast je constant het spijsverteringsstelsel.
  5. Zit goed op de wc
    Bij het plassen is het van belang dat je goed rechtop zit, terwijl het bij het poepen belangrijk is dat je ietwat onderuit gezakt zit. Zet je voeten plat op de grond en houd de knieën iets uit elkaar. Je kunt je voeten ook op een krukje zetten, zodat je de hurkhouding nabootst.

Gun je darmen ontspanning

Met Wapiti Darmfunctie Complex geef je je darmen ontspanningDit supplement is glutenvrij en samengesteld uit kruidenextracten. Senna stimuleert de darmperistaltiek en ondersteunt een natuurlijke stoelgang*. Wil je ook dit natuurlijk product eens proberen? Vraag nu een gratis proefsachet aan.

* Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.