Neem jij jezelf serieus?
22 maart 2024
Dingen die in het verleden zijn gebeurd en die tegen je gezegd kunnen ervoor zorgen dat je jezelf nu niet serieus neemt. Waar komt dit vandaan en vooral hoe laat je het los? Huisarts Tamara de Weijer vertelt erover.
‘Ik ben dom.’ ‘Ik ben lelijk.’ ‘Ik ben raar.’ We hebben vanuit onze jeugd allemaal kernovertuigingen meegenomen die we tot in onze diepste vezels geloven. Kernoverotuigingen zijn als Tupperware; ze gaan een leven lang mee. De mijne is: ‘Ik ben het niet waard.’ Deze komt voort uit de scheiding van mijn ouders. Mijn vader ging bij ons weg en is lang uit beeld gebleven. Ik was het dus niet waard om voor te blijven, concludeerde ik. Hierdoor heb ik mezelf lang niet erg serieus genomen. Ik maakte mezelf klein. Generaliserend gezegd is dat wat veel vrouwen doen: zichzelf kleiner maken.
Dan vinden ze me maar vervelend
Het is een levenslange uitdaging om dicht bij mezelf en wat ik voel te blijven. Vaak weet ik welke kant het op moet, maar laat ik me toch te makkelijk overtuigen om mee te gaan in wat anderen willen. Dan gaat het mis en denk ik: ik wíst het. Waarom heb ik daar niet naar geluisterd? Gelukkig lukt het geregeld wel om mijn gevoel te volgen. Zo ook tijdens de laatste weken van mijn vaders leven. Er ging zo veel mis in het proces dat ik tegen mijn broer zei: ik ga even heel lelijk doen in het gesprek met de internist, laat me maar. Al zouden ze me vervelend vinden, het maakte me niet uit. Mede daardoor is m’n vader mooi en rustig overleden. Dat heeft ons enorm geholpen bij het rouwen.
Lees ook: 5 waardevolle tips voor meer zelfvertrouwen
Inzicht
Negatieve kernovertuigingen kunnen van invloed zijn op je gezondheid. Vinden dat je dom, raar of lelijk bent, kan je het gevoel geven dat je buiten de groep valt. Dat je geen vriendschap of liefde waard bent. Het kan er zelfs voor zorgen dat je geen aandacht durft te vragen voor mentale en/of fysieke problemen en het lijkt me duidelijk dat niemand daarmee geholpen is. Als je het idee hebt dat ook jij jezelf wat serieuzer mag nemen, zou mijn eerst tip zijn om het boek Verslaafd aan liefde – De weg naar zelfacceptatie en geluk in relaties van spiritueel leraar Jan Geurtz te lezen. Dit gaat onder meer over kernovertuigingen en de identiteit die je daaromheen bouwt.
Helen
Daarnaast heb ik me laten coachen en daar heb ik ook ontzettend veel aan gehad. Het was confronterend én verhelderend. De belangrijkste les? Ik kon wel boos zijn op mijn vader omdat hij was vertrokken, maar je weet meer dan de helft niet van een ander. Hij heeft het toentertijd waarschijnlijk naar eer en geweten gedaan. Dat geldt voor bijna alle ouders. Je in (een van) je ouders verplaatsen en met compassie naar hen kijken, brengt je meer dan hen steeds opnieuw weer schuldig verklaren. Wanneer je het vingerwijzen loslaat, kan het helen beginnen. Ook al is het spannend, bespreek dit soort dingen met je ouders. Houd het bij jezelf en geef aan wat jouw gevoel bij een situatie was. Al krijg je niet altijd de erkenning waarop je had gehoopt, je hebt jezelf in elk geval serieus genomen.
Huisarts Tamara de Weijer (42) had jaren last van een prikkelbare darm en was altijd moe. Door gezonder te leven, viel ze 15 kilo af en is ze van bijna al haar klachten af. Die ervaring gunt ze iedereen. Met leefstijlprogramma’s, tv-optredens en boeken verleidt ze mensen graag tot gezond gedrag. Tamara schreef onder andere Het leefstijlboek; eet, beweeg, slaap & ontspan beter (Kosmos Uitgevers).
Tip van de redactie:
Psychiater Marian Rojas Estapé presenteert hét boek voor een gelukkig leven. Wil jij gelukkiger worden? Train je brein. Ervaar minder stress en negatieve gedachten, word optimistischer en verbeter je emotionele intelligentie en assertiviteit. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Gelukkiger leven kun je leren
TEKST TAMARA DE WEIJER, CATELIJNE ELZES
BEELD UNSPLASH