Salie

De kracht van salie

Een Arabisch spreekwoord luidt: ‘Hoe kan een mens die salie in zijn tuin kweekt nog sterven?’ Salie is een kruid voor echte ‘reddertjes’, vertelt de Santé kruidenvakvrouw.

Salie herken je aan de prachtige grijsgroene bladeren. De bloemen zijn helderpaars en verkleuren naar lila. Ze behoren tot de familie van de lipbloemigen, wat verwijst naar het thema communicatie. Een pot salie in de vensterbank, op het balkon of in de kruidentuin is eigenlijk een must, want salie is een veelzijdige plant. Ze is als keuken-, genees- en schoonheidskruid in te zetten. Salie houdt van een droge, zonnige plek en als ze meerdere jaren dienst doet, krijgt ze behoefte aan een beetje kalk. Elk jaar leg ik schelpen, meegenomen van vakantie, aan haar voeten, maar eierdoppen kunnen natuurlijk ook. Alleen de toppen van de salieplant worden gebruikt. Liefst vóór de bloei, omdat de bladeren dan de meeste inhoudsstoffen bevatten.

Saliemensen

Voor wie? Saliemensen zijn prachtige mensen als je in nood bent. Ze vragen je niets, maar pakken een sopje om schoon te maken, nemen je mee voor een wandeling of zetten een bakkie troost en keuvelen over dagelijkse beslommeringen. Het is niet zo dat ze zich onmachtig voelen om te vragen wat er aan de hand is of om over diepere zaken te praten; dat is gewoon niet nodig! De vanzelfsprekende actie van saliemensen is een verademing en een troost. Moet een saliemens veranderen? Nee, zou ik daarop volmondig willen antwoorden. Maar een ja klinkt als ze uitgeput raken, want dan is hun handelen een plicht geworden. Als dat gebeurt, ervaren mensen die bijvoorbeeld een burn-out hebben de hulp van de saliemens als een last. Terwijl een salievrouw die in balans is, aanvoelt wanneer haar aanwezigheid genoeg is geweest.

ModeMode

Keelklachten

Een ander euvel van saliemensen is dat ze vaak niet doorhebben wanneer er misbruik van ze wordt gemaakt. Wat doet salie? Klachten die een saliemens kan tegenkomen zijn aften, keelontsteking en soms voorhoofdsholteontsteking. Thee of tinctuur van het kruid kan dan heilzaam zijn. Als een salievrouw niet kan babbelen, komt er een soort klem op haar keel te staan. Een gevoel van druk op de keel of het vaak schrapen van de keel is een teken voor de salievrouw om te kijken wie haar gekeuvel en hulp niet accepteert. Dan is het zaak om een tijdje afstand te nemen. Een beklemmend gevoel op de keel kan ook voorkomen wanneer de hormoonhuishouding uit evenwicht is, wat te merken is aan moeilijkheden met zwanger worden, een moeizame menstruatie of opvliegers. Salie werkt zweetremmend en samentrekkend op de huid, en kan daarom ook in een deodorant worden verwerkt.

Wist je dat je ook je huis kunt reinigen door salie te verbranden?

Klik hier

Zo gebruik je salie Thee: Zet je van een eetlepel gedroogde salie of 3 à 4 verse blaadjes. Giet er een liter kokend water op, laat 10 minuten trekken en verwijder de salie weer. Etherische olie: Eén druppel op het hoofdkussen bij nachtelijke opvliegers. Tinctuur: Gebruik je op advies van een kruiden- of natuurgeneeskundige. Deodorant: Doe 20 salieblaadjes in een kom en giet er 100 ml kokend water bij. Laat 10 minuten trekken. Zeef het, giet het in een fles en gebruik het als deo.

Salvia officinalis is de Latijnse naam van de salieplant. En er bestaat ook witte salie, zoals deze.

Tekst: Santé/ Marjanne Huising, beeld: GettyImages

BESTEL HIER