Jojo

Afvallen zonder jojo’en? Voorkom deze 3 veelgemaakte fouten

Sapkuren, raw-food, intermittent fasting, en natuurlijk het gouwe ouwe calorieën tellen – dus doei volvet en hallo magere producten. De Santé voedseldeskundige legt het uit

Je hebt het allemaal geprobeerd, jaren lang, iedere maandag weer een nieuwe poging. En het begin gaat goed, ondanks dat je liever wat smaakvollers zou eten, gaan die kilo’s er wel af. En dát is waar je het voor doet. Maar na een paar weken heb je die drukke deadline op werk, je bent ongesteld of een vriendin maakt een nare opmerking. De klad komt erin, en de kilo’s er weer aan…

Noor van leefstijlpraktijk The Nourishing State deelt in deze blog de drie meest gemaakte fouten, waardoor je nog steeds met die extra kilo’s worstelt.

Fout 1: Meer bewegen, minder eten om af te vallen

Dit is het algemene idee achter afvallen: als je minder binnenkrijgt dan je verbruikt, dan val je vanzelf af. Een calorie zou dan dus een calorie zijn, of dat nou uit een reep chocola is of uit een gekookt ei. Maar klinkt het echt logisch dat je na 2 blokjes melkchocola (= 77 kcal) net zo lang verzadigd bent als na 1 gekookt ei (= 70 kcal)? Nope. Hoe dat komt? Na het eten van de koolhydraatrijke chocola stijgt de hoeveelheid suiker in je bloed. Je lichaam gaat dan hard aan de slag om deze suiker naar je cellen te brengen, waardoor je bloedsuiker weer stabiliseert.

Deze piek en het dal dat daarna komt, zorgt dat je na een uur de rest van de reep soldaat maakt.

Als je dit vergelijkt met een gekookt ei, koolhydraatarm en juist hoog in eiwitten en een goede hoeveelheid vet uit de dooier, dan houdt dit je bloedsuiker stabiel. Eiwit is daarnaast de meest verzadigende macronutriënt, en zorgt er dus voor dat je prima een paar uur vooruit kan.

Wij raden je daarom aan om beter te eten, en zeker niet minder. Door het verlagen van je calorie inname gaat je stofwisseling namelijk langzamer werken. Dit betekent dat je steeds minder zal moeten eten – en meer moet verbranden door bijvoorbeeld te sporten – om af te blijven vallen. Het resultaat? Een overbelast lichaam en het bekende jojo-effect.

Fout 2: Ieder pondje gaat door het mondje

Hoe vaak wordt dit niet gezegd? En hoeveel invloed heeft dit op het feit dat je denkt dat het jouw schuld is dat je niet afvalt…?

Het is een veel te simpele weergave van de werkelijkheid om te zeggen, dat alleen je voedingspatroon leidt tot die extra kilo’s. Ons lichaam zit echt een stuk ingewikkelder in elkaar dan dat. En wist je dat ook deficiënties de oorzaak kunnen zijn dat je worstelt met je gewicht? Zo maken een vitamine D en magnesium tekort – wat super veel voorkomt! – het heel lastig om af te vallen.

Naast mogelijke tekorten, hebben ook stress en slaap een enorme invloed op jouw gewicht. Ze hebben namelijk beide effect op je stresshormoon, cortisol. Cortisol wordt ook wel het “fight or flight” hormoon genoemd. Handig in de tijd dat je nog een beer kon tegenkomen tijdens het plukken van bessen, maar door de enorme mate van prikkels waar we dagelijks aan blootgesteld worden, is dit stresshormoon bij veel van ons torenhoog.

Waarom dat een probleem is? Omdat cortisol je bloedsuiker doet stijgen. Handig als je die energie in de vorm van suiker daadwerkelijk nodig hebt om te vluchten voor die beer, maar tegenwoordig blijft je bloedsuiker hoog, omdat je de extra energie niet nodig hebt.

Combineer dat met te weinig slaap en teveel high intensity workouts (jep, teveel sporten is niet bevorderlijk) en je hebt een bloedsuiker die veel te hoog is. Zoals we eerder noemde is een stabiel bloedsuiker essentieel voor het verbranden van vet, en dus afvallen. Je kan je nu dus wel inbeelden waarom “ieder pondje gaat door het mondje” dus niet opgaat.

Fout 3: “Ik start maandag” mentaliteit

Herkenbaar om iedere maandag vol goede moed weer gezond te gaan eten? Geen *vul lijst met verboden producten in* meer? Wat je hiermee in de hand werkt is de dieet mentaliteit: voeding indelen in goed en slecht, schuldig voelen als je teveel eet, en het compenseren de volgende dag, wat weer leidt tot overeten en eetbuien. Met deze vicieuze cirkel ben je jezelf constant aan het afstraffen. Dat je teveel eet, dan je niet genoeg afvalt, en eigenlijk dat je niet goed genoeg bent.

Door het idee los te laten dat we ons lichaam moeten “controleren”, kunnen we weer vertrouwen op de  signalen die ons lichaam geeft. Ons lichaam is namelijk slim genoeg en heeft alle tools om te reguleren, balanceren en te laten weten waar we behoefte aan hebben. Easier said than done, en na al die jaren diëten heeft dit zeker tijd nodig. Dus gun jezelf die tijd ook.

Er wordt weleens gezegd dat je niet van je lichaam kan houden als je af wil vallen. Daar ben ik het volledig mee oneens. Als jij wil afvallen omdat dit gezonder is, je dan beter in je vel zit en een gelukkiger leven leidt, dat is dat toch juist positief? Goed voor jezelf zorgen, is toch de ultieme vorm van zelfliefde?!

Het gaat om de mindset achter het afvallen, én natuurlijk de manier waarop je dit doet. Ga bij jezelf eens na waarom jij wil afvallen, en of dit inderdaad positief voelt. Als jij afvalt voor jezelf, omdat je weet dat je je dan beter voelt en je je gezondste & gelukkigste leven kan leiden, dan kan ik volmondig zeggen dat dat een doel is om na te streven!

Over Noor

Noor is een foodie in hart en nieren, koolhydraatarm diëtist en voedingsdeskundige met een master in Nutrition & Health. Samen met haar team helpt ze vrouwen die genoeg hebben van het jojo’en om blijvend af te vallen – door koolhydraatarme voeding te combineren met leefstijl coaching.

Meer tips en tricks over blijvend afvallen, koolhydraatarm eten en gezond leven? Luister Noor haar podcast of ga naar de website van The Nourishing State

Tekst: Noor/The Nourishing Stat, beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Fitbit Versa3 smartwatch

Fitbit Versa3 Ad
Shop