GLI

Afvallen met GLI vergoed door je zorgverzekering (onder bepaalde voorwaarden)

Als je overgewicht hebt en op zoek bent naar hulp om af te kunnen vallen, kun je in aanmerking komen voor een gecombineerde leefstijl interventie. Dit wordt kortweg GLI genoemd.

GLI is een programma waarbij je begeleiding zult krijgen om gezonder te eten, meer te bewegen en de slechte gewoontes aan de kant te schuiven. Een gecombineerde leefstijl interventie wordt bovendien vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit is tenminste het geval als je voldoet aan een paar voorwaarden. Daarnaast kun je bij licht overgewicht ook terecht bij een gewichtsconsulent. Dit wordt alleen vergoed door je ziektekostenverzekering als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. 

Wat is gecombineerde leefstijl interventie?

Gecombineerde leefstijl interventie is een programma dat je kan helpen om af te vallen. Het heeft als belangrijkste doel om je gezondheidsrisico’s te verlagen. Tijdens het programma word je begeleid. Hierdoor word je gestimuleerd om meer te bewegen en gezonder te eten. De GLI-begeleiders helpen je daarnaast ook om wat gewoontes te veranderen. Er zijn diverse zorgprofessionals die een gecombineerde leefstijl interventie aanbieden. Hierbij kun je onder andere denken aan leefstijladviseurs, fysiotherapeuten en voedingsdeskundigen. Een gecombineerde leefstijl interventie traject kun je volgen met één specialist, al is het ook mogelijk om meerdere specialisten in te zetten tijdens dit programma. De zorgverleners moeten overigens wel voldoen aan specifieke eisen.

Hoe ziet gecombineerde leefstijl interventie eruit?

GLI is een programma dat twee jaar duurt. Het bestaat uit twee fases. Het eerste deel van een duurt een half jaar tot een jaar. Daarna volgt de onderhoudsfase. Tijdens GLI volg je sessies en dat kan individueel of in een groep. Gedurende de eerste fase wordt er gekeken naar je gedrag, voedingspatroon en beweegpatroon. De onderhoudsfase wordt juist gebruikt om je nieuwe gewoontes vol te houden en dat is heel belangrijk op de lange termijn.

Wordt GLI vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgpolis?

Sinds 2019 vergoedt de basisverzekering een gecombineerde leefstijl interventie. Toch kan niet iedereen gebruik maken van zo’n vergoeding vanuit de zorgpolis. Dit is namelijk alleen mogelijk voor volwassenen met een gezondheidsrisico dat wordt veroorzaakt door overgewicht. Andere mensen komen helaas niet in aanmerking hiervoor. Hierbij kijken de zorgverzekeraars naar je BMI en naar je buikomtrek. Je moet ook in één van drie groepen vallen om in aanmerking te komen voor een behandeling. Zo moet je een volwassene met een BMI van 30 of hoger zijn of een volwassene met een BMI van 25 tot 30 en een verhoogd risico hebben op diabetes type 2 of op hart- en vaatziekten. Ook volwassenen met een BMI van 25 tot 30 en met een grote buikomvang kunnen een vergoeding krijgen.

Wordt de gewichtsconsulent ook vergoed?

Heb je geen indicatie voor een gecombineerde leefstijl interventie? Je kunt dan alsnog terecht bij een gewichtsconsulent. Alleen mensen die gezond zijn, kunnen worden behandeld door een gewichtsconsulent. Je moet dus geen aandoeningen hebben of medicijnen gebruiken. Daarnaast is het ook goed om te weten dat een basisverzekering de kosten voor een gewichtsconsulent niet dekt. Wel is het mogelijk om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten, maar hierbij moet je goed letten op de dekking. Het afsluiten van een aanvullende verzekering is namelijk niet altijd voordeliger.

– Dit artikel is een partnerbijdrage van Overstappen.nl