Placeholder

Welke wijn bij oesters?

Deze maand is het oesterseizoen geopend. Welke wijn drink je bij deze heerlijke delicatesse?

De ene oester is de andere niet. Er zijn verschillende afkomsten, vormen en smaken. Ondanks de verschillen zijn er ook overeenkomsten, waardoor je je wijn prima kunt afstemmen op je oesters.

Wijn bij rauwe oesters
Rauwe oesters voelen zacht aan en hebben een zilte smaak. Dat matcht goed met een droge en frisse wijn. Bij voorkeur licht fruitig met een mineralige smaak. Kies bijvoorbeeld voor de droge Crémant d'Alsace. Voor een iets verfijndere en spannendere combinatie kun je kiezen voor Riesling d'Alsace. Deze vult de smaak van een aperitief met oesters aan.

Wijn bij warme oesters
Wanneer je oesters stoomt, gratineert of rookt wordt het oestervlees vaster. De uitgesproken zilte smaak verdwijnt. Welke wijn je bij warme oesters kiest, hangt af van de toevoegingen aan je bereide oesters.

Een goede combinatie bij oesters gegratineerd met guryèresaus is rijpe Riesling d'Alsace. Bij kerriesoep met oesters past een droge Muscat en Gewurztraminer d’Alsace, bij gewokte oesters met bosui en koriander een droge Pinot Gris d’Alsace. Een gerecht dat altijd scoort: biefstuk in een saus van gerookte oester. Een prima combinatie met Pinot Noir d’Alsace met een beetje houtrijping.

Bron: Vin d'Alsace