Placeholder

6x wat je moet weten over truffel

Wist je dit al over truffels?

1. Je hebt weinig truffel nodig voor een goede smaak
Truffels worden door food lovers gewaardeerd om hun geweldige geur en smaak. Door de intense smaak heb je niet veel truffel nodig om hem toch goed te kunnen proeven. Dat is fijn, want er hangt wel een prijskaartje aan. Omdat ze veel voorkomen in Frankrijk en Italië worden ze in de keukens van die landen het meest gebruikt.

2. Tuffels zijn zwammen op bomen
Truffels zijn zwammen die onder de grond op de wortels van bepaalde bomen groeien, vrijwel alleen in het wild en in kalkrijke aarde. Voor de mens zijn ze lastig te vinden, maar door de goede reuk van honden kunnen we er toch van genieten. Truffelzoekers gebruiken meestal een zogenaamde “vanghino” of “vanghetto”, een kleine schoffel met houten handvat, om de truffels uit de  grond te halen.

3. Zwarte truffels vs. Zomertruffels
Zwarte truffels zijn donkerbruin met bobbeltjes en zijn rijp in de winter. De beste komen uit de Périgord of Quercy in Frankrijk of uit Umbrië en Toscane in Italië. Ze groeien maar onder een paar boomsoorten, het liefst onder kleine steeneiken. Het aroma doet denken aan bosgrond en mos met een vleug hazelnoot en jeneverbes. Zomertruffels zijn eveneens zwart met bobbeltjes en worden gedurende de zomer geoogst. De smaak is vergelijkbaar met die van zwarte truffels, maar minder uitgesproken.

4. Er zijn ook witte truffels
Witte truffels zijn geelachtig van kleur en lijken een beetje op een aardappel. Het Duitse woord Kartoffel is afgeleid van het Italiaanse tartufo (truffel). Witte truffels groeien voornamelijk in de Italiaanse streek Piemonte. Door hun bijzondere aroma zijn ze van alle truffelsoorten het meest gewild en het duurst.

5. De oorsprong van truffel in de keuken
In de Périgord en Quercy (Frankrijk) voegt de plaatselijke bevolking snippers rauwe truffel toe aan geklutste eieren, die ze op hoog vuur snel aanbakken. In Toscane en Umbrië schaven ze stukjes truffel over pasta of risotto, die ze serveren met gesmolten boter of geraspte Parmezaanse kaas. In de negentiende eeuw eigende de Franse haute cuisine zich de truffel toe, denk aan coquilles met schijfjes truffel of kwartelborst met truffelsaus.

6. Truffel in je eigen keuken
De smaak van truffel komt het beste tot zijn recht in relatief simpele gerechten. Pasta, aardappelen en eieren – of het nu in de vorm van een omeletje, gevulde eieren of een luxe soufflé is – absorberen de smaak erg goed. Maar truffel past ook uitstekend bij biefstuk. Om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van de ongeëvenaarde smaak van truffel, heeft truffel-expert Oil & Vinegar een uitgebreid assortiment aan truffelproducten: dunne schijfjes zomertruffel, olijfolie met witte of zwarte truffel, truffelsalsa, truffelpoeder, truffelzout, truffelcrème en truffelsaus. Ideaal voor de feestdagen.

Tekst: Oil & Vinegar | Beeld: Shutterstock