Wat is een goede huiswijn?
27 september 2013
In een restaurant drinken we graag een glas goede huiswijn, maar wat maakt een wijn nou een goede huiswijn?
Over dat onderwerp werd dinsdagmiddag gedebateerd op het Inspiratieplein van Gastvrij Rotterdam. Een goede zaak, want nóg betere huiswijn is nooit weg.
Gemiddelde huiswijnen
Slechts 2,8 procent van de restaurantbezoekers beoordeelt de kwaliteit van Nederlandse huiswijn als goed. 73,6 procent vindt de kwaliteit gemiddeld. De rest beoordeeld de kwaliteit van huiswijnen als slecht.
Uit het debat bleek dat we de volgende dingen belangrijk vinden aan een huiswijn:
1. De medewerkers moeten weten uit welk land of welke streek de huiswijn komt. Daarnaast moet hij of zij de fles kunnen openen en weten hoe je een wijnglas vasthoudt.
2. De huiswijn moet aangepast worden aan seizoensinvloeden. Dat betekent dat er minstens twee keer per jaar een andere huiswijn aangeboden moet worden.
3. Er moeten minimaal twee huiswijnen of open wijnen aangeboden worden.
4. Een mooi glas draagt bij aan de beleving van het wijn drinken.
5. De huiswijn heeft geen al te hoog alcoholpercentage en is makkelijk verteerbaar.
6. 33,3 procent vindt dat duurzaamheid of een biologische wijn van toegevoegde waarde is.
Favoriete huiswijnen
De favoriete huiswijnen in Nederland zijn:
Chardonnay (wit) | 29,2% |
Sauvignon Blanc (wit) | 59,7% |
Viognier (wit) | 18,1% |
Pinot Blanc (wit) | 11,1% |
Pinot Gris /Grigio (wit) | 38,9% |
Cabernet Sauvignon (rood) | 33,3% |
Merlot (rose/rood) | 38,9% |
Pinot Noir (rood) | 23,6% |
Syrah (rose/rood) | 19,4% |
Overige | 5,6% |
Bestel jij wel eens huiswijn?
Bron: Pays d'Oc IGP | Beeld: Shutterstock