Waarom stinken we na het eten van knoflook?

Waarom stinken we na het eten van knoflook?

Knoflook maakt bijna iedere maaltijd beter. Alleen door de geur kun je het beter niet eten voor een date of een belangrijke vergadering. Waar komt die hardnekkige knoflookgeur vandaan?

Misschien is het je al opgevallen dat een hele bol knoflook niet stinkt. Zodra je een teentje snijdt, plet of perst, komt de geur pas echt vrij. Het stofje dat je ruikt is allicine, maar al snel ontstaat er een chemische reactie en komen er verschillende stofjes en enzymen vrij.

Eén van de stoffen die vrijkomt, is allylmethylsulfide. Het duurt lang voordat deze stof wordt afgebroken door je lichaam en daar zit hem de crux: het stofje belandt in je bloedbaan en vindt zijn weg naar buiten via je adem en zweetklieren. Daarom kun je soms zo erg naar knoflook ruiken na een maaltijd. Je tanden poetsen helpt daarom wel een beetje, maar het verdrijft niet alle knoflookgeur.

Is het te laat en heb je al knoflook gegeten?
Er zijn een aantal ingrediënten die je kunt eten om een knoflookadem en -geur tegen te gaan.

Bron: SciShow | Beeld: Shutterstock