Suikervrij dagmenu
28 december 2014
Stel je neemt straks echt de stap om suikervrij te gaan eten, hoe ziet een dagmenu er dan uit? Helemaal niet saai, kunnen we je vertellen. Lees verder en probeer dit suikervrije dagmenu alvast uit.
Ontbijt: Kokosgranola
Je hebt nodig voor 1 persoon
75 gram gedroogde abrikozen
1 el zonnebloempitten
1 el pompoenpitten
1 el lijnzaad
snufje Keltisch zeezout
30 gram roomboter/kokosolie
300 ml (plantaardige) melk
50 gram kokosrasp
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe alle ingrediënten voor de granola (niet de melk) in een keukenmachine en laat de machine een aantal minuten goed draaien. Verdeel de kruimels over de bakplaat. Zet het 10 minuten in de oven en laat de granola daarna even afkoelen. Serveer de melk met de granola in een kom.
Lunch: Monkey platter (verzamellunch)
Een monkey platter bestaat uit een paar kleine ‘hapjes’ bij elkaar op een bord, wat bij elkaar een maaltijd maakt. Je kunt er eindeloos op variëren en je kiest verschillende makkelijke ‘hapjes’ om op het bord te leggen.
Je hebt nodig voor 1 persoon
1 gekookt ei
100 gram blauwe bessen
4 blokjes geitenkaas
8 schijfjes komkommer
4 reepjes rode paprika
Bereidingswijze
Leg alles samen op een mooi bord of als je voor meerdere personen een platter samenstelt op een mooi dienblad of platte schaal.
Diner: Bloemkoolnasi
Je hebt nodig voor 4 personen
300 gram bloemkoolrijst
1 ui, gesnipperd
kokosolie of roomboter om in te bakken
2 tl citroensap
2 el tomatenpuree
flinke scheut zoute sojasaus
zout en peper naar smaak
500 gram prei (in ringen)
1 groene paprika (in stukjes)
1 cm verse gember
2 tomaten
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
100 gram taugé (als laatste meebakken)
4 gebakken eitjes (los serveren)
Bereidingswijze
Maak de bloemkoolrijst door de bloemkool in de blender fijn te malen totdat het eruit ziet als rijst. Laat even staan op de aanrecht en maak deze als laatste klaar in een wokpan door het heel kort even te wokken met een klein beetje kokosvet (het hoeft alleen maar warm te zijn, te lang wokken maakt het papperig)
Verhit de olie in een ruime pan en bak hierin de ui zacht. Voeg de gesneden groenten toe. Bak ze een beetje zacht. Voeg alle overige ingrediënten toe, laat nog kort pruttelen op laag vuur en serveer met de rijst.
Meer suikervrije inspiratie?
Dit dagmenu komt uit het Sugarchallenge e-kookboek 30 Suikervrije dagmenu´s dat speciaal is samengesteld voor iedereen die kennis wil maken met een suikervrije leefstijl. Het is geschreven door Carola van Bemmelen en Sharon Numan.
Op 5 januari 2015 begint er een nieuwe challenge: Suikervrij Slank. Geef je op en ga samen met ene groep 6 weken de challgenge aan. Meer informatie of meedoen >>