Placeholder

Recept voor Saffraan-, rozen- of venkelborstplaat

Borstplaat is een echte sinterklaaslekkernij. Met dit recept uit Altijd feest, het nieuwe boek van Janneke Vreugdenhil, geef je er een andere twist aan.

Met saffraan wordt borstplaat schitterend zachtgeel van kleur en, mits met wijsheid en dus met mate toegepast, zeer verfijnd van smaak. Met rozenwater krijgt hij een bloemig 1001-nacht-aroma. Borstplaat met venkelzaad is de meest gedurfde van deze drie. En wie z’n borstplaat het liefst rechttoe rechtaan heeft, laat de smaakmakers gewoon weg.

Voor een trommeltje vol

  • 300 g fijne tafelsuiker
  • 100 ml slagroom
  • 40 g boter
  • naar keuze: een klein plukje saffraandraadjes, 2-3 tl rozenwater of
  • 1 krappe tl gemalen venkelzaad
  • verder nodig: borstplaatvormpjes of koekjesstekers

Aan de slag

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spoel de borstplaatvormpjes af onder de koude kraan en leg ze nat op het papier. Koekjesstekers moeten lichtjes worden ingevet met een neutrale olie. De saffraan moet 10 minuten worden geweekt in 1 eetlepel kokend water, waarna je het water door een fijn zeefje schenkt.
  2. Doe de suiker, room en boter in een pan met zware bodem, zet op laag vuur en breng al roerend met een houten lepel aan de kook. Draai het vuur ietsje (maar niet veel!) hoger, blijf roeren en laat het mengsel ongeveer 5 minuten koken, waarbij je voortdurend blijft roeren. Wanneer je de lepel op de bodem van de pan hoort krassen, begin je met testen: laat een druppel van het suikermengsel in een glas koud water vallen: als die een bolletje vormt, kan de pan van het vuur.
  3. Voeg óf saffraanwater, óf rozenwater óf venkelzaad toe en blijf tijdens het afkoelen voortdurend roeren. Zodra de massa traag begint te worden, stort je een laagje van een halve centimeter in de vormpjes. Laat de borstplaat minstens een half uur, maar nog liever een paar uur, stollen. Schuif de vormpjes dan voorzichtig heen en weer over het bakpapier en zet ze op hun kant, zodat ook de onderkant hard kan worden. Verwijder tot slot de vormpjes.

Eet smakelijk!

Dit recept komt uit het boek Altijd feest
Voor Janneke Vreugdenhil kunnen er niet genoeg momenten zijn om het leven te vieren. In dit kookboek deelt ze haar persoonlijke feestkalender. Natuurlijk zijn er recepten voor Kerst, Pasen en Sinterklaas. Maar er is ook plek voor heel veel kleine tussenfeestjes. Rokjesdag. Dierendag. Een zomerse picknick. Een herfstig mosselfestijn. ‘Eilandjes van geluk,’ noemt Janneke die. Altijd feest is een boek om telkens weer uit de kast te halen en vrolijk van te worden.
Altijd feest, Janneke Vreugdenhil. €25 via Bol.com.