Placeholder

Recept voor paprika-gazpacho

Een heerlijk voorgerecht bij mooi weer.

Ingrediënten
Voor 1 liter gazpacho (genoeg voor 6 personen)
– 3 oranje paprika’s
– 350g trostomaten (ongeveer 4 stuks)
– 2 sneetjes brood
– 1-2 teentjes knoflook
– ¼ tl zout
– 4el olijfolie
– 2el rodewijn azijn
– ½ rode ui, in grove stukken
– 2 stengels bleekselderij, draden verwijderd
– 200ml tomatensap
– 200ml water
– zout
– peper

Aan de slag

1. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg in een ovenschaal en sprenkel klein beetje olijfolie erover. Rooster ze in een voorverwarmde oven (200 graden) een half uurtje, tot ze rimpelig zijn. Haal ze uit de oven, dek de paprika's af met aluminiumfolie en na een kwartiertje trek je heel gemakkelijk de schilletjes eraf.

2. Ontvel de tomaten door ze op de bovenkant in te snijden, een kruisje, zonder helemaal door te snijden. Leg in kokend water. Na 5 minuten koken, trek je de velletjes er heel gemakkelijk af. Halveer ze en snijd het groene kroontje eruit.

3. Doe de paprika’s, tomaten, knoflook (hoe meer je gebruik, des te pittiger de smaak), zout, olijfolie, azijn, rode ui, bleekselderij in de blender of mix ze met de staafmixer goed door elkaar. Dan de stukken brood erin en nog een laatste keer blenden. Het ziet er misschien nog niet heel smakelijk uit, maar maak je geen zorgen.

4. Zet het mengsel minstens twee uur in de koelkast, zodat alle smaken goed in kunnen trekken. Daarna haal je de kan uit de koelkast. Hang een fijne zeef boven een kom en giet alles in de zeef. Met de achterkant van een soeplepel druk je alles door de zeef. Dit heeft wat tijd nodig, maar het resultaat is het meer dan waard. Wat je overhoudt is een dikke gazpacho, waar alle vocht uit is.

5. Meng er tomatensap en water doorheen. Proef het, en breng het indien nodig nog wat op smaak met zout en peper. Giet over in een maatbeker. Laat tot gebruik in de koelkast staan, zodat het door en door koud kan worden. Het resultaat is een fluweelzachte paprika-gazpacho.

Eet smakelijk!

Recept en beeld: Tijd voor Paprika