Placeholder

Recept voor een klassieke spaghetti carbonara

Wil je je pastarepertoire uitbreiden? Dan is Het Pastaboek door Gennaro Contaldo, de Italiaanse mentor van Jamie Oliver, iets voor jou. Wij mogen het recept van deze klassieke spaghetti carbonara alvast met je delen.

Bereidingstijd 10 minuten

Ingrediënten voor 2 personen

 • 3 grote vrije-uitloopeidooiers
 • 40 g parmezaan, plus extra voor erbij
 • zeezout en zwarte peper uit de molen
 • 1 stuk pancetta van 150 g, liefst scharrel of biologisch
 • 200 g spaghetti
 • 1 teen knoflook, gepeld
 • extra vergine olijfolie

Aan de slag

 1. Doe de eidooiers in een kom, rasp er de parmezaan bij, voeg een snufje peper toe en kluts ze met een vork door elkaar. Snijd eventuele harde stukjes zwoerd van de pancetta, houd ze apart en snijd het vlees in stukjes.
 2. Kook de spaghetti al dente in een grote pan gezouten kokend water. Gebruik het zwoerd om een middelgrote koekenpan op matig hoog vuur in te vetten (dat geeft extra smaak, maar je kunt ook een theelepel olie  gebruiken).
 3. Plet de teen knoflook met de palm van je hand, gooi hem in de pan en laat hem een minuut bakken om het vet smaak te geven. Roer er de stukjes pancetta door en bak ze 4 minuten, of tot ze krokant worden. Vis de teen knoflook uit de pan.
 4. Giet de spaghetti af en houd een kopje van het kookwater apart. Hussel de pasta door de pancetta om de zalige smaak op te nemen, en zet de pan van het vuur. Giet er een scheutje kookwater bij, hussel de boel nogmaals door elkaar, voeg peper naar smaak toe en giet er het eimengsel bij – de warmte van de pan is precies voldoende om het ei zachtjes te garen in plaats van te bakken.
 5. Hussel alles door elkaar en voeg zo nodig nog een scheutje kookwater toe om de carbonara heerlijk smeuïg te maken. Serveer met wat extra geraspte parmezaan en een snufje zwarte peper uit de molen.

Dit recept is afkomstig uit Het pastaboek van Gennaro Contaldo, €9,99.