Recept voor een chocoladetaart met frambozen
31 december 2014
Door de frambozen krijgt deze chocoladetaart een fris kantje.
Ingrediënten voor 4 – 6 personen
325 gr donkere chocola
175 gr ongezouten boter, in stukjes
2 tl vanille extract
1 tl kaneel
100 gram amandelmeel
50 gram bloem
1/2 tl zout
5 eieren
140 gram lichtbruine basterdsuiker
handje verse frambozen
4 eetlepels frambozenjam
Voor de decoratie
ongeveer 1 doosje frambozen
poedersuiker
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 30 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 160 C. Bekleed twee bakblikken van ongeveer 23 cm op de bodem met bakpapier. Vet de zijkanten goed in.
Stap 2
Smelt 225 gram chocola met de boter au bain-marie (doe kokend water in een steelpannetje en zet hierop een hittebestendige kom) en laat vervolgens afkoelen. Roer de vanille en de kaneel erdoor.
Stap 3
Doe het amandelmeel samen met de bloem en het zout in een kom.
Stap 4
Klop de eieren 5 minuten met een mixer tot ze verdubbeld zijn in volume. Voeg hier langzaam de suiker aan toe en klop nog eens 1 minuut.
Stap 5
Voeg het afgekoelde chocolade mengsel er door tot het gemengd is. Doe het bloemmengsel erbij en spatel dit er weer doorheen. Het mengsel is relatief dun.
Stap 6
Verdeel het deeg tussen de twee klaarstaande bakblikken en bak dit voor ongeveer 20-25 minuten in de oven. Als je er een houten prikker insteekt, moet die eruit komen met nog wat kruimels aan de prikker. Laat volledig afkoelen in het bakblik, en haal ze er dan uit.
Stap 7
Maak een mengsel met de frambozenjam en doe hier wat verse frambozen doorheen die je een beetje prakt met een vork. Smeer hier de onderste kant van de taart mee in en leg de andere helft er boven op. Druk voorzichtig aan.
Stap 8
Smelt vervolgens het restje chocolade en bedek de taart met een laagje chocolade en decoreer dit met de frambozen. Serveer met een glaasje LBV port van Quevedo en bestrooi op het laatst met wat poedersuiker.
Eet smakelijk!
Wijntip: Serveer bij dit nagerecht een Late Bottled Vintage port (LBV) zoals die van Quevedo (te koop bij Jumbo).
Dit is een recept van LBV Port.