Placeholder

Recept: vanille-frambozenijs

Gotta love her: de Britse televisiekok en patisseriechef Lorraine Pascale. Dit is haar heerlijke recept voor vanille-frambozenijs. Aan de slag!

Lorraine: 'Je hebt geen ijsmachine nodig! Dit dessert is echt hemels – zo zalig zacht en vol van smaak. Je kunt het ijs zo serveren of met warme gesmolten chocolade. Technisch gesproken is het misschien net geen echt ijs, maar het is superlekker. Je bent met verschillende mengsels in de weer, maar dat is goed te doen. Het ijs moet een dag van tevoren worden gemaakt! Zelf haal ik het ongeveer 10 min voor het serveren uit de vriezer.'

 
Boodschappenlijstje
– 250 g frambozen uit de diepvries, ontdooid
– 110 g fijne kristalsuiker
– 2 kakelverse eiwitten of 125 g gepasteuriseerd eiwit (de beste keus voor kleine kinderen, mensen met een zwakke gezondheid en ouderen)
– 2 dl ongeklopte slagroom
– merg van 1 vanillestokje of enkele druppels vanille-essence
– verse frambozen, voor erbij

Benodigdheden: cakeblik van 16 x 8 cm

Stap 1
Bekleed het cakeblik met een stuk vershoudfolie dat rondom over de rand hangt. Als de folie omhoog blijft trekken bij het bekleden van het blik kun je het eerst met een heel klein beetje water bespuiten. Dan blijft de folie plakken.

Stap 2
Pureer de frambozen in een blender, zet een zeef boven een kom en stort de frambozenmoes erin. Druk de moes met een pollepel door de zeef. Gooi de achtergebleven pitjes weg.

Stap 3
Doe de suiker in een andere kom en voeg de helft van de eiwitten toe.

Stap 4
Klop krachtig tot het mengsel stijf is. Voeg de rest van het eiwit toe en blijf kloppen tot je een mengsel hebt dat heel stijf en glanzend wit is. Klop in weer een andere kom de slagroom stijf en voeg dan de vanille toe. Spatel dit roommengsel door het geklopte eiwit. Schenk het frambozenmengsel erbij en spatel het erdoor, zodat je een mooi dooraderd patroon krijgt.

Stap 5
Schep het ijsmengsel in het beklede cakeblik, strijk het oppervlak glad en laat het ijs hard worden in de vriezer.

Stap 6
Om het ijs uit het cakeblik te halen neem je het ca. 10 min voor het serveren uit de vriezer. Til het ijs dan met behulp van de vershoudfolie uit het blik, zet het omgekeerd op een platte schaal en serveer het in plakken. Geef er verse frambozen bij.

Uit: Home cooking made easy, Lorraine Pascale, € 19,95


In het aprilnummer van Santé (26 maart in de winkel) vind je een selectie recepten uit Lorraines tweede kookboek Home cooking made easy, voor een staaltje stressvrije kookkunst.