Placeholder

Recept voor sla- en kruidensoep met kalfszwezerik

Bij een koude winteravond hoort soep. Vullend, warm en de perfecte manier om snel veel groenten binnen te krijgen. Probeer deze verrassende kropsla-soep eens.

Ingrediënten
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten + 1 uur wachttijd

  • 250 g kalfszwezerik
  • 2 el wittewijnazijn
  • 2 el bloem
  • olie om te bakken
  • 150 g kruimige aardappel(s)
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 el olijfolie
  • 600 ml groentebouillon
  • 1/2 kropsla
  • 1 handvol rucola
  • 1 handvol waterkers
  • 2 takjes peterselie
  • 1 handvol kervel
  • 50 ml crème fraîche
  • 1 kneep citroensap
  • Oost-Indische kers (blad en bloem)
  • extra nodig: staafmixer, 4 tapasprikkers

Aan de slag
Leg de kalfszwezerik een uur in koud water. Schil en was de aardappel(s), snijd in blokjes. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Maak de bleekselderij schoon en snijd in stukjes. Fruit alle groente kort in de olijfolie. Schenk de bouillon erbij en laat 20 minuten afgedekt zachtjes koken. Breng in een pan 600 ml water aan de kook met ½ theelepel zout en de azijn. Leg de zwezerik erin en pocheer 5 minuten. Schep de zwezerik met een schuimspaan uit het kookwater. Laat uitlekken en afkoelen. Verwijder het vlies en snijd de zwezerik in twaalf stukjes. Bestrooi ze met zout en peper en haal ze door de bloem. Was de slabladeren en kruiden, schud droog en snijd grof. Roer alles door de bouillon en kook nog 1 minuut. Pureer de soep met de staafmixer. Laat de soep nog iets inkoken of verdun met wat extra bouillon tot de juiste dikte. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met citroensap, zout en peper. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de zwezerik in 2-3 minuten goudbruin en krokant. Maak intussen de soep met de staafmixer mooi schuimig. Schenk de soep in hittebestendige glazen. Garneer met een prikker zwezerik en wat Oost-Indische kers.

Eet smakelijk!

Recept en beeld: Beeldigbeeld