Placeholder

Recept voor Paris-Brest

Het was ooit een wielerwedstrijd, van Parijs naar Brest, aan de kust van Frankrijk. Iets minder sportief is de taart die gebaseerd is op een fietswiel, gemaakt van soezenbeslag en gevuld met pralinécrème.

Ingrediënten voor de praliné

  • 100 g witte basterdsuiker
  • 100 g hazelnoten
  • arachide- of hazelnootolie (optioneel)

Ingrediënten voor de botercrème

  • 160 g eidooier
  • 50 ml water
  • 250 g suiker
  • 250 g boter
  • 6 el praliné

Ingrediënten voor de soes

  • 300 ml volle melk
  • 150 g boter
  • mespunt suiker
  • mespunt zout
  • 150 g bloem
  • 300 g ei
  • amandelschaafsel 

Ingrediënten voor de afwerking

  • poedersuiker

Extra nodig voor Paris-Brest

  • bakpapier
  • keukenmachine
  • hand- of elektrische mixer
  • spuitzak met grove kartelspuitmond
  • spuitzak met gladde spuitmond
  • bakplaat

Aan de slag met de Paris-Brest taart

PRALINÉ

  1. Verhit een droge pan op hoog vuur, voeg de basterdsuiker toe en laat die karamelliseren. Roer de hazelnoten erdoor en schep het mengsel op een stuk bakpapier. Draai het vervolgens in een keukenmachine tot een pasta.
  2. Voeg als het te droog is een klein scheutje arachide- of hazelnootolie toe. 

BOTERCRÈME

  1. Klop de eidooiers met een (hand)mixer luchtig en stijf. Doe het water en de suiker in een pan en kook ze in circa 5 minuten tot een siroop. Giet de suikersiroop langzaam bij de geklopte eidooier. Klop koud en zet apart.
  2. Klop de boter luchtig en meng hem door het afgekoelde suiker-eimengsel. Houd een deel van de praliné achter en meng de rest goed door de botercrème. Schep de botercrème in de spuitzak met de grove kartelmond.

SOES

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de melk met de boter, suiker en het zout in een pan en breng aan de kook. Voeg door een zeef de bloem toe. Meng goed en gaar het beslag tot de bloem begint te ‘zweten’. Laat het beslag kort afkoelen en spatel beetje bij beetje de eieren erdoor. Schep het beslag in de spuitzak met de gladde spuitmond.
  2. Bekleed de bakplaat met bakpapier en teken een cirkel met een diameter van circa 40 centimeter op het papier. Spuit een grote ring van het soezenbeslag op de getekende cirkel en bestrooi met amandelschaafsel.
  3. Bak het beslag circa 40 minuten in de oven.
  4. Snijd de soes door zodat je twee lagen krijgt. Bestrijk de bodem met de achtergehouden praliné en spuit daarop de botercrème. De kunst is om precies uit te komen! Leg de bovenkant van de soes er weer bovenop.
  5. Bestrooi de Paris-Brest met poedersuiker.

Eet smakelijk!

De Brabander Bakt

Dit recept komt uit het nieuwe boek van Hidde de Brabander. In De Brabander Bakt deelt hij zijn kennis en recepten. De Brabander Bakt is vanaf 23 november te koop (€20 via Bol.com).

Tekst en beeld: De Brabander Bakt