Placeholder

Recept: Knapperige tempuragarnalen met een dip van soja en chili

Het recept van Lorraine Pascale voor knapperige tempuragarnalen met een dip van soja en chili.

Voor 3-4 personen

Lorraine: 'Met dit gerecht maak je indruk op je gasten! Garnalen zijn ideaal, maar je kunt ook courgettes, aubergines, paprika’s en allerlei soorten groenten gebruiken. Ik maak hiervoor mijn eigen dipsaus, maar chilisaus smaakt er ook lekker bij.'

Boodschappenlijstje
– 5 dl plantaardige olie, voor het frituren
– 100 g bloem
– 100 g maïzena
– snufje zout
– 2 el bakpoeder
– 1,8-2 dl ijskoud spuitwater wat ijsblokjes (niet per se nodig, wel handig) – 10 grote rauwe garnalen, gepeld maar met de staart intact

Voor de dipsaus
– 20 ml sojasaus
– 20 ml mirin
– ½ chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
– ½ teentje knoflook, gepeld en gehakt
– stukje verse gember van 5 mm (of naar smaak), geschild en fijngehakt

Stap 1
Leg wat keukenpapier op een werkvlak en zet er een rooster op. Ik schep gefrituurd voedsel hier altijd meteen op zodat het vet door het rooster op het keukenpapier kan druipen. Houd een schuimspaan of keukentang bij de hand.

Stap 2
Vul een middelgrote, diepe pan met een laag olie (5 cm); ik had ongeveer 5 dl nodig. Verhit die op middelhoog vuur tot een klein stukje brood in de olie in 50-60 seconden bruin wordt.

Stap 3
Als de olie bijna de juiste temperatuur heeft, vermeng je de bloem met de maizena, het zout en bakpoeder in een kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg het water toe. Meng alles heel snel door elkaar. Het beslag moet redelijk dik zijn en het is niet erg als er nog wat klontjes in zitten.

Stap 4
Voeg 2 of 3 ijsblokjes toe. Doop een garnaal in het beslag en laat overtollig beslag eraf druipen tot je erdoorheen nog iets van de garnaal kunt zien. Laat de garnalen voorzichtig in de hete olie zakken; laat ze er niet in vallen, dit om spetteren te voorkomen.

 

Frituur niet te veel garnalen tegelijk, want dan gaat de temperatuur van de olie omlaag, waardoor de garnalen eerder worden gekookt dan gebakken. Frituur ze dus in kleine porties – ruim 2 min per portie. De garnalen zijn gaar in 2-4 min, afhankelijk van hun grootte.

 

Tempurabeslag is, anders dan paneerbeslag voor bijvoorbeeld een lekkerbekje, heel licht van kleur, dus als het licht goudgeel is, zijn de garnalen klaar. Controleer dit door er eentje door te snijden. Het vlees moet wit zijn en niet transparant; nu weet je hoe lang je de rest van de garnalen moet frituren.

Stap 5
Neem de tempuragarnalen met een schuimspaan of keukentang uit de olie en leg ze op het rooster. Frituur de rest van de garnalen. Je hebt genoeg beslag voor het frituren van nog wat groenten: heerlijk!

Stap 6
Meng de sausingrediënten in een kom. Lekker als dip bij de hete garnalen.

 

Uit: Home cooking made easy, Lorraine Pascale, € 19,95

In het aprilnummer van Santé (26 maart in de winkel) vind je een selectie recepten uit Lorraines tweede kookboek Home cooking made easy, voor een staaltje stressvrije kookkunst.