Recept voor karamel
18 december 2017
Karamel geeft je taart of toetje net dat beetje extra. Met dit recept maak je de karamel zelf.
Ingrediënten voor het basisrecept
- 100 g kristalsuiker
- 3 grote el water
Aan de slag
1. Doe 100 g kristalsuiker met 3 grote el water in een steelpan. Het water voorkomt dat de suiker snel aanbrandt.
2. Zet op laag vuur. Laat de suiker in ongeveer drie minuten smelten tot het gaat borrelen. Veeg met een vochtige kwast de randen schoon om te voorkomen dat de suiker daar aanbrandt. Roer verder niet, anders gaat de suiker kristalliseren.
3. De suiker verkleurt na vijf minuten. Nu mag je roeren: met een garde tot de karamel lichtbruin wordt. Haal de pan dan meteen van het vuur, anders brandt de karamel aan.
Krokante notenkaramel
Giet de karamel over een bakplaat bekleed met bakpapier. Strooi er gehakte pecannoten, walnoten en amandelen over. Je kunt de uitgeharde karamel ook fijnmalen en als garnering over een toetje gebruiken.
Karamelsaus
Volg het basisrecept. Roer er na stap drie dan nog 200 ml slagroom door. Wil je ‘m extra romig? Roer dan 100 g boter door de afgekoelde saus.
Gezouten karamel
Voeg op het laatst een halve tl grof zeezout toe. Ook lekker door de warme chocolademelk. Bekijk meer variaties op warme chocolademelk.
Beeld: Shutterstock