Placeholder

Recept: Feestelijke choco-ananastaart met viooltjes

Het goede zoet: Een feestelijke taart die niet vol staat van de boter en suiker. Een recept uit het kookboek van Floortj

Bereidingstijd: 25 minuten (plus 40 minuten bakken en afkoelen)

Ingrediënten voor een taart voor 8 personen
• plantaardige margarine
• 350 g gezeefd tarwemeel
• 1 zakje bakpoeder
• mespunt zout
• 1 tl vanillepoeder
• 300 g rietsuiker
• 200 ml olijfolie
• 1 banaan, gepeld en in stukjes
• 250 ml kokosmelk, goed doorgeroerd
• 5 ananasringen, uitgelekt en in stukjes
• 50 g pure chocolade, in kleine stukjes
• 100 g pure chocolade, in kleine stukjes
• 20 g kokosrasp en stukjes gedroogde mango
• viooltjes of andere eetbare bloemetjes

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een springvorm (Ø 24 cm) in met margarine en bestrooi met meel.

2. Mix het meel, bakpoeder, zout, vanille en de rietsuiker in een kom en roer goed. Pureer met staafmixer in een andere kom de olie met de banaan en de kokosmelk.

3. Meng de droge ingrediënten met de natte. Roer hier de ananasstukjes en stukjes pure chocolade (50 g) door. Mix goed, maar roer niet te lang (het beslag moet dik, stroperig en vooral niet te vloeibaar zijn). Giet het beslag in de vorm en bak de taart in ongeveer 50 min. gaar. Prik met een satéprikker voorzichtig in het midden van de taart. Als die er schoon uit komt, is de taart gaar. Bak anders nog 10 min. langer. Laat de taart volledig afkoelen en stort voorzichtig op een schaal.

4. Smelt de overige chocolade (100 g) au bain-marie. Giet de gesmolten chocolade over de taart en bestrooi met geraspte kokos en stukjes gedroogde mango. Versier met de viooltjes.

Eet smakelijk!

Dit is een recept uit Floortje Dessing's boek Eerlijk eten. De 80 recepten in het boek zijn geschreven door gepassioneerde chefs en foodies. Het kookboekis een initiatief is van Stichting Max Havelaar, Fair Trade Original en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Eerlijk eten is vanaf deze week verkrijgbaar bij boekhandels en Wereldwinkels voor €24,95. De opbrengst is bestemd voor een kinderdagverblijf op een fairtrade theeplantage in Sri Lanka.