Placeholder

Komt er avocadoschaarste aan?

De laatste jaren worden er steeds meer avocado’s gegeten. Kunnen boeren de vraag nog aan?

Wist je dat… Nederland is de op één na grootste avocado-importeur ter wereld, een groot deel van de avocado's exporteren we door naar andere landen, maar ten opzichte van een aantal jaar geleden eten we bijna drie keer zoveel avocado's.

Avocado's hebben veel water nodig
In Californië groeit meer dan 80 procent van alle avocado's in Amerika. De staat heeft de laatste paar jaar te kampen met droogte, terwijl avocado's juist water nodig hebben: om een halve kilo avocado's te laten groeien is er meer dan 265 liter water nodig.

Niet alleen droogte is bedreigend
Er is nog een bedreiging voor de avocado in Amerika: de ambrosiakever, een kever die bomen ziek maakt met een schimmel. Tot nu toe is het gelukt de plaag op afstand te houden, maar de kever komt steeds meer in de buurt en zou de avocadoplantages in gevaar kunnen brengen. Zijn honden en drones de oplossing voor de plaag?

Niet alleen in Amerika zijn moeilijkheden
Ook in Mexico, daar importeert de VS de meeste avocado's vandaan, en Chili zijn er zorgen om de voorraden. Mexico kampt naast droogte met problemen met kartels. Stel dat het misgaat met de productie in de VS, dan zullen zij meer avocado's importeren uit andere landen.

Gevolgen voor Nederland
Niet iedereen vreest voor avocadoschaarste. Nederland importeert avocado's uit Peru, waar voorlopig nog geen problemen zijn. Maar als de vraag naar avocado's in de stijgende lijn van de afgelopen jaren blijft doorzetten, zou dat gevolgen kunnen hebben.

Bron: nrcQ, Grubstreet, Munchies | Beeld: Shutterstock