Koken voor één persoon zonder voedsel te verspillen
1 juni 2015
Als je alleen bent, zijn sommige producten uit de supermarkt te groot verpakt. Toch hoef je niets weg te gooien. Wij geven tips om zo min mogelijk voedsel te verspillen.
De feiten
Driekwart van de consumenten vindt het erg wanneer er eten weggegooid wordt omdat de verpakking te groot is. Toch is het in eenderde van de gevallen de reden van voedselverspilling. Een kleine verpakking is in verhouding meestal duurder, veel mensen kopen daarom toch een grote verpakking met als gevolg dat ze niet alles op krijgen.
Tip 1. Vries in wat je niet direct kunt gebruiken
Kliekjes, geblancheerde groenten, vlees, brood of saus kun je prima invriezen. Maar er zijn veel meer producten die je gewoon kunt invriezen, geraspte kaas en roomboter bijvoorbeeld.
Tip 2. Maak een weekmenu
Door aan het begin van de week een planning te maken met wat je deze week gaat eten, kun je er makkelijker voor zorgen dat je de ingrediënten die je aan het begin van de week gebruikt, later in de week opmaakt. Nadat je een weekmenu hebt bedacht, kun je een boodschappenlijstje maken en heel gericht boodschappen doen.
Lees ook: De voordelen van een weekmenu
3. Wees creatief
Restjes opmaken, betekent niet dat je de hele week hetzelfde eet. Wees creatief met left-overs. Verwerk ze in een soep of pastasaus, maak er een omelet of ovenschotel van of verwerk een restje bloemkool tot bloemkoolrijst. Je kunt ook expres te veel maken om de rest in porties in te vriezen of het restje van je diner de volgende dag als lunch te eten.
4. Meet en weeg af
De meeste recepten gaan uit van de ingrediënten voor vier personen. Het werkt lekker snel om op gevoel de hoeveelheden aan te passen, waardoor je soms te veel maakt. Begin met afwegen van je ingrediënten en je ontdekt als snel hoeveel gram pasta, groenten of vlees je nodig hebt voor één persoon.
5. Eet vaker met iemand samen
Nodig anderen uit om bij je te komen eten en deel de 1+1 gratis aanbiedingen met je single buurvrouw.
6. Gebruik je zintuigen
Gooi niet zomaar producten weg omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Op minder bederfelijke producten staat meestal een THT-datum (ten minste houdbaar tot), na de datum zal de kwaliteit achteruit gaan, maar je kunt ze vaak nog wel gebruiken. Ruikt het product nog goed, dan is het vaak ook goed.
7. Zorg voor goedgevulde keukenkastjes
Haal een goede basisvoorraad in huis, zodat je van je restjes makkelijk iets lekkers kunt maken. Tomatensaus, pasta, eieren, gedroogde kruiden… Reserveer verder ruimte voor opbergbakjes om restjes en kliekjes goed afgesloten te bewaren.
Wat zijn jouw beste tips tegen voedselverspilling?
Beeld: Shutterstock