Placeholder

7 koffiespots waar je blij van wordt

Ga jij waar je ook bent op zoek naar een fijne koffiespot? Dan ga je hier heel blij van worden.

Regina en Richt van het blog De Koffiefilters weten alles over koffie. Er is veel over te vertellen, maar in hun boek Koffie! 182 koffiespots waar je blij van wordt, ligt de focus op leuke adressen waar je een goede kop koffie kunt drinken. Van het hoge noorden tot het diepe zuiden en Vlaanderen. 182 koffiespots, waarvan wij er alvast 7 mogen delen met je. Ook delen Regina en Richt in het boek recepten en de fijnste koffiezetmethoden.

1. Mellow
Als er iets goed smaakt bij koffie, dan is het wel chocolade. Om dit te ervaren moet je bij Mellow zijn, een restaurant, chocoladefabriek en winkel ineen. Hier krijg je een brok chocolade geserveerd die perfect bij de kop koffie van je keuze past. Ook vertellen ze je er alles over de herkomst van het product. Kortom: een bijzondere beleving.
Tweebaksmarkt 47, Leeuwarden – mellow.nl
 
2. Haven Oost
Het Havenkwartier is de creatieve broedplaats van Deventer. Hier komt kunst en cultuur, industrieel erfgoed, horeca en wonen samen. Voor een kop koffie moet je bij Haven Oost zijn, de specialty coffee bar van Esmee en Michelle, die de kunst van het koffiezetten als geen ander verstaan. Knorrende maag? Loop door naar Fooddock, de eerste foodhal in Oost-Nederland, gevestigd in een voormalige graansilo.
Scheepvaartstraat 6b, Deventer – havenoost.nl
 

3. Caffènation
Voor een heerlijke kop koffie van de beroemde Antwerpse koffiebar en -branderij kun je ook terecht in de Amsterdamse Schinkelbuurt. Aan het einde van het Vondelpark, aan de Flevo-fietsroute, vind je deze inspirerende koffiespot. Bij binnenkomst word je verrast door een lichte ruimte met vrolijke en bizarre items. Neem zeker een pak koffiebonen mee voor thuis: een blend, filter, decafé of espresso.
Warmondstraat 120, Amsterdam – facebook.com/caffenationamsterdam
 
4. Bairro Alto
Bairro Alto klinkt niet bepaald Nederlands. Toch is de naam (letterlijk: bovenstad, in het Portugees) wel op zijn plaats, want deze kleine gezellige koffie- en lunchbar (zie foto bovenaan dit artikel) is hogerop gelegen in het oud gedeelte van de stad, vlak achter de drukke Grote Markt. Kom je in de zomer? Bestel dan aan de bar en geniet van je bestelling op het tegenover gelegen veldje. Je krijgt dan een picknickkleed en een nummertje mee. Zodra je bestelling klaar is, verschijnt jouw nummer op de nummerteller.
Kannenmarkt 6, Nijmegen – bairroalto.nl
 
5. Hop & Stork

Als je de 465 traptreden van de hoogste kerktoren van Nederland hebt beklommen, dan heb je wel een koffie verdiend. Hiervoor hoef je alleen maar de Domtoren weer af te dalen, want op nog geen honderd meter van de Dom zit Hop & Stork waar je kunt bijtanken met koffie én chocolade. Ook in Den Haag zit een vestiging in De Passage (nummer 82).
Lijnmarkt 1, Utrecht – hopenstork.com
 
6. Coffeelicious
Coffeelicious is een koffiebar die je regelmatig tegenkomt in de Koffie Top-100 van Misset Horeca. Hun concept is simpel: heerlijke en goed bereide koffies, huisgemaakte taarten, high tea en eerlijke en oprechte gastvrijheid. En door deze twee laatste ‘ingrediënten’, smaakt je koffie meteen al een stuk beter. Coffeelicious is overigens geen onbekende, want ook in Breda (Ginnekenweg 59) en Rotterdam (Nieuwe Binnenweg 174) vind je een vestiging.
Wijnstraat 182, Dordrecht – coffeelicious.nl
 
7. Koffiehuisje
De meeste mensen kennen het Koffiehuisje uit de tijd dat het was gevestigd in het Ketelhuis op Strijp-S, het voormalige bedrijventerrein van Philips. In de zomer van 2017 heeft Loes Hermes voor haar koffiebar een nieuw onderkomen gevonden middenin Philipsdorp, tussen het centrum en Strijp-S. Net als op de 'oude' locatie kun je bij het Koffiehuisje terecht voor een goede kop koffie, vers sap en worteltaart.
De Jonghlaan 32, Eindhoven – facebook.com/koffiehuisjeeindhoven

Deze adressen komen uit het boek Koffie, 182 koffiespots waar je blij van wordt (Uitgeverij MoMedia, €17,95 via Bol.com).

Tekst en beeld: De Koffiefilters