Placeholder

Klimaatneutrale koffie

Gisteren vierde Stichting Max Havelaar haar 25ste verjaardag. Dat werd gevierd met iets bijzonders: de lancering van klimaatneutrale Fairtrade koffie.

Klimaatprobleem
Om te zorgen dat de opwarming van de aarde niet verder doorzet, moet er actie ondernomen worden. De uitstoot van broeikasgassen moet worden teruggedrongen. Verder is het alles behalve eerlijk: mensen in de armste landen hebben de kleinste CO2-voetafdruk, maar ze hebben er wel het meest last van.

Kleine boeren in de problemen
Vooral kleine boeren worden hard getroffen. Zij zijn voor hun bestaan afhankelijk van de opbrengst van hun land. Hun oogsten worden aangetast door droogte, vorst of extreme regenval, maar ook door subtiele verschuivingen tussen de seizoenen.

Max Havelaar Fairtrade
De kleine boeren zijn financieel niet in staat om zichzelf tegen deze veranderingen te weren. Fairtrade ondersteunt hen er daarbij, onder andere door een gegarandeerde minimumprijs te betalen, goed te letten op het milieu  en de boeren training te geven.

Over klimaatneutrale koffie
Gisteren, op de dag van het jubileum, bracht Max Havelaar samen met ontwikkelingsorganisatie ICCO klimaatneutrale Fairtrade klimaatneutrale koffie uit. Maar wat is dat precies en hoe kan het helpen CO2-uitstoot te reduceren? Koffie telen, verwerken, transporteren en branden kost energie, daarbij komt CO2 vrij. Reducerende maatregelen kunnen de uitstoot beperken. Compensatie betekent dat men het recht koopt op CO2-reducties die elders zijn gerealiseerd.

Reductie
De koffiebranders die partner zijn in dit programma, hebben voor hun Fairtrade koffie de CO2-uitstoot in de gehele keten berekend tot en met hun distributie. Vervolgens brachten zij hun eigen uitstoot terug, zover als haalbaar was. De resterende ketenuitstoot compenseerden zij met emissierechten, afkomstig van Ethiopische koffieboeren. De koffieboeren krijgen hierdoor extra inkomsten die ze kunnen gebruiken om zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Wil je ook klimaatneutrale koffie?
Op dit moment is de klimaatneutrale koffie alleen beschikbaar voor grootverbruikers, maar naar verwachting ligt de koffie vanaf volgend jaar ook in de supermarkt.

Meer informatie over klimaatneutrale koffie >>

Beeld: Tineke D'Haese