Placeholder

Het effect van foto’s van eten

Voor sommigen is het een gewoonte geworden: eerst een foto maken van het eten, dán pas aanvallen. Benieuwd welk effect het zien van al dat eten op je eigen eetlust heeft?

60 foto's
Er is onderzoek gedaan onder 232 mensen. De ene helft bekeek 60 foto's van zoet eten, zoals cake, chocoladetruffels en taart. De andere deelnemers keken naar foto's van zout eten zoals chips en patat. Beide groepen moesten aangeven hoeveel trek ze van het foto's kijken kregen.

Eetlust
Vervolgens kregen ze pinda's en moesten ze beoordelen hoe goed ze smaakten. Degenen die naar foto's van zout eten hadden gekeken, genoten minder van de pinda's en hadden minder trek dan de groep die naar foto's van zoetigheid hadden gekeken.

Calorieën besparen
Zou het dan zo makkelijk zijn om calorieën te besparen? Gewoon kijken naar foto's van lekkernijen, zodat je er geen trek meer in hebt? Aan de andere kant… waarschijnlijk werkt het ook andersom (dat is niet onderzocht). In dat geval zou de yoghurt met gojibessen en lijnzaad ons neus uitkomen.

Effectloos
Gelukkig merkten de onderzoekers wel op dat je veel foto's moet kijken voordat het effect te merken is. 60 per dag gaat ons niet lukken. We gaan er voor het gemak maar vanuit dat foto's geen effect hebben op onze eetlust.

Maak jij wel eens foto's van je eten?

Bron: Shape.com | Beeld: Shutterstock