Placeholder

Goedkoop en gezond eten

‘Maar gezond eten is duur,’ horen we regelmatig. Laten we dat vooroordeel de wereld uit helpen. 8 tips om gezond te eten en toch binnen je budget te blijven.

1. Koop lokale producten en seizoensproducten
Aardbeien zijn in de winter duurder en niet zo lekker als in de zomer. Dat geldt voor veel andere groente- en fruitsoorten. Maak daar slim gebruik van en koop vooral seizoensproducten.

2. Sla groot in
Denk je bij het zien van de aanbieding 2+1 gratis meteen 'zo veel heb ik niet nodig'? Fout! Veel producten kun je invriezen en later te gebruiken. Je kunt groenten bijvoorbeeld pureren om het invriezen makkelijker te maken.

3. Laat voorgesneden producten liggen
Wanneer je je hebt te houden aan een budget kun je het best kiezen voor de goedkoopste variant. Ook als dat betekent dat je zelf nog moet schoonmaken en snijden.

4. Kweek je eigen groenten en kruiden
Begin je eigen moestuintje. Ook op een balkon kun je makkelijk kleine producten kweken.

5. Drink meer water
Probeer frisdrank te laten staan. Het is gezonder en goedkoper om water of thee te drinken.

6. Maak een planning
Door een planning te maken van wat je aankomende week wilt eten, kun je veel geld besparen. Neem meteen de tijd om reclamefolders door te spitten. Zeker weten dat je geld bespaart op je boodschappen.

7. Eet minder vaak vlees
Vlees is duur en we eten er meer van dan we nodig hebben. Las een paar vleesvrije dagen in. Het geld dat je hiermee bespaart, kun je besteden aan gezonde producten.

8. Bereid meerdere porties tegelijk
Terwijl je het avondeten maakt, kun je een beetje extra maken. Je hebt meteen een gezonde lunch voor de volgende dag en in verhouding kost het niet veel extra.

Lees ook…
> 3 redenen om aan tafel te eten
> Een gezonder diner
> Gezonder eten door kleine veranderingen in je keuken

Beeld: Shutterstock