Placeholder

Gezonder leven met slowjuices uit Twente

Advertorial – Het is een Blend New Day! Hoe fijn is het om de dag te beginnen met een shot aan je dagelijkse behoefte van groenten en fruit? Dat lijkt onmogelijk, maar toch kan het eenvoudig en lekker: met een slowjuice.

Blend New Day heeft er haar missie van gemaakt: gezond leven makkelijker maken. In een flesje slowjuice van het Twentse bedrijf zit minimaal 400 gram groenten en fruit. 'Een hoeveelheid die je zonder het drinken van sap moeilijk binnen zult krijgen,' zegt Brenda ten Vergert. Samen met haar man Daniel heeft zij Blend New Day opgericht.

Groenten en fruit gaan van het land in de fles. Het gaat om puur, vers en eerlijk sap. Geen toegevoegde voedingsstoffen of pesticiden, want daar houden Brenda en Daniel niet van. De meeste groenten en fruit gaan met schil en al in de pers. Zo gaan er geen vitaminen en mineralen verloren.

Alle sappen worden op een prachtig landgoed in het buitengebied van Haaksbergen ambachtelijk gemaakt. Het juicen is een arbeidsintensief proces. De ingrediënten worden gesorteerd, gewassen en indien nodig gesneden. De pulp die in de zeef van de persmachine overblijft, wordt niet achteloos weggegooid. Het gaat naar een boer in de omgeving die het aan zijn koeien geeft, zij smullen ervan. Met het restproduct kan nog veel meer, maar dat is voor de toekomst.   

IJskoud
Wat bijzonder is, is dat de biologische groentesappen direct worden diepgevroren tot 20 graden onder nul. Hiermee blijven alle vitamines behouden. Brenda: 'De meeste sappen die in de supermarkt te koop zijn, worden gepasteuriseerd zodat ze langer houdbaar zijn, dat wilden wij absoluut niet. Verhitting vernietigt veel goede eigenschappen. Wij willen de vitamines, enzymen en mineralen hun werk laten doen.' Dat verklaart meteen waarom het bedrijf voor slowjuices heeft gekozen en niet voor bijvoorbeeld smoothies. 'Bij het maken van een smoothie verlies je al tweederde van de vitamines. Bij slowjuices blijft 90 procent intact. Bovendien kan je lijf die voedingsstoffen veel makkelijker opnemen. Bij een smoothie moeten je darmen harder werken door alle vezels in het sap. In slowjuices zitten alleen oplosbare vezels. De niet oplosbare blijven achter in de pulp', legt Daniel uit.   

Geolied lichaam
Blend New Day perst verschillende varianten. In de zoete drankjes (sweet) zit meer fruit. Een tussensoort (full) bevat meer groente en er zijn sappen met hoofdzakelijk groenten (pure). Elk ingrediënt in het flesje doet zijn werk. De vitamine A in wortels helpt de huid te herstellen. Gember werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend. De voordelen van groentesap zijn talrijk. Je krijgt er meer energie van. Je wordt er fitter van. Je hebt minder trek in snelle suikers. De ‘vier-uur-dip’ is weg. Je huid wordt stralender en je haren glanzender. Je helpt je weerstand. 'Je lichaam wordt een geoliede machine als je regelmatig slowjuices drinkt', stellen de ondernemers.

Maar een groentedrankje moet vooral ook lekker zijn. Nieuwe smaken worden onderworpen aan een keuring. Een testpanel, met als vaste leden de drie kinderen, proeft geregeld of de combinaties van venkel, wortel of boerenkool wel in de smaak vallen. 'Wij vinden het heel erg belangrijk dat de sappen goed drinkbaar zijn. Je mag dan als missie hebben om gezond leven een stuk makkelijker te maken. Het moet wel smaken en er mooi van kleur uitzien', zegt Brenda. Dat is niet altijd even makkelijk. 'Bij groentesappen is het een kwestie van wennen en herkennen. De smaak ontwikkelt zich. Onze kinderen begonnen met de zoetere smaken en drinken nu net zo lief een drankje met rode biet, komkommer en bleekselderij.'

Kijk voor meer informatie of om de juices te bestellen op de website van Blend New Day.

Tekst en beeld: Blend New Day