Een onderschat koffie-ingrediënt: water

Een onderschat koffie-ingrediënt: water

Het grootste deel van je kop koffie bestaat uit water. Water heeft als ingrediënt dan ook meer invloed op de smaak van je koffie dan je misschien verwacht.

De invloed van je water op koffie
Hoe hard of zacht jouw kraanwater is, heeft te maken met hoeveel kalk er in het water zit. Elke koffieboon heeft een zuurgraad. In combinatie met de hardheid van het water ontstaat de koffiesmaak.

Hoe weet ik of ik hard of zacht water heb?
Er zijn verschillende overzichten te vinden waarop je de waterhardheid per plaats kunt controleren. Je kunt ook de website van je waterleverancier raadplegen.

Hoe zet ik de perfecte koffie?
Op deze vraag is helaas geen sluitend antwoord. Wat het perfecte bakje koffie is, is voor iedereen verschillend. Experimenteer eens met bijvoorbeeld:

  • De hoeveelheid koffie per kopje.
  • Verschillende koffiebonen
  • Een waterfilter of bronwater.
  • Een voorverwarmd koffiekopje

Lees ook: Het geheim voor de perfecte kop koffie

Hoe zet jij de perfecte koffie?

Beeld: Shutterstock