Placeholder

De beste tafel van het restaurant

Bij een restaurantreservering vragen we wel eens om een rustige tafel of een plaats bij het raam. Maar sta jij er wel eens bij stil op welke plek in het restaurant je de gezondste bestellingen doet?

Bij het raam
Mensen die in een goed verlicht deel van het restaurant zitten, bestellen vaker een gezonde maaltijd. Vooral bij het raam is een goede plek als het gaat om gezondere keuzes maken.

In een donker deel
Heel romantisch zo'n diner bij kaarslicht, maar mensen in donkere delen van het restaurant blijken eerder te kiezen voor een zwaardere en grotere maaltijd.

Ver van de voordeur
Zit je aan een tafeltje ver bij de deur vandaan? Dat is de plek waar minder salades en meer toetjes besteld worden.

Vlakbij de bar of aan de bar
Mensen vlakbij de bar bestellen meer drankjes en cocktails. Voor de hand liggend zou je zeggen, maar op hoge stoel aan de bar bestellen mensen juist meer salades.

Bij de televisie
Vlakbij de televisie wordt er meer gefrituurd voedsel besteld.

Logische verklaring
Deze bevindingen zijn gedaan door voedselpsycholoog Brian Wansink. Volgens hem is het niet zo gek. Op een donkere plek achterin het restaurant zien minder mensen welk ongezond voedsel je naar binnen werkt, de bar geeft je het gevoel dat extra drankjes normaal zijn, een televisie leidt je af waardoor je het eerste bestelt dat in je opkomt en de hoge stoelen aan de bar verplichten je om rechtop te zitten, waardoor je je krachtig voel.

Beeld: Shutterstock