Placeholder

BeBio: teff ontbijt

Teff is ideaal wanneer je opzoek bent naar een glutenvrij, suikervrij, e-nummervrij en vegan ontbijt. Een simpele, snelle en gezonde start van de dag. Teff kun je voor meer doeleinden gebruiken dus haal het in huis.

In het kort
Teff hoort bij de grassoorten en is een goede bron van vezels, verschillende B-vitamines, ijzer, calcium, kalium en andere essentiële mineralen.

Voedingsstoffen
Sommigen beweren dat teff meer calcium bevat dat andere granen en het daarom een interessant product kan zijn voor veganisten. Het fytinezuurgehalte in teff is laag waardoor belangrijke voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen. Daarnaast bevat teff veel meer langzaam verteerbare, complexe koolhydraten dan andere granen. Hierdoor heb je langer een gevuld gevoel.

De smaak
Een teffkorrel is superklein, ongeveer zo groot als maanzaad, wat teff het kleinste graan ter wereld maakt. Een handjevol teff is genoeg om een heel veld mee te bezaaien! De kleuren van teff verschillen van wit tot rood, waarbij lichte teff een zoetere smaak heeft, en meer donkere teff een wat aardse, hazelnootachtige smaak.

Waarom teff?
·      Zorgt ervoor dat er geen pieken in de bloedsuikerspiegel komen dankzij de complexe koolhydraten die teff bevat
·      Draagt bij aan de aanmaak van rode bloedcellen die zorgen voor het zuurstoftransport in ons lichaam
·      Kan bijdragen aan gezonde botten dankzij het mineraal calcium
·      Ideaal wanneer je een glutenallergie hebt, want het graan is glutenvrij
·      Bevat veel eiwitten en aminozuren, essentieel voor de spieropbouw
·      Door de vezels en de complexe koolhydraten die teff bevat heb je langer een verzadigd gevoel
 
Wat te doen met teff?
·      Van teffvlokken kan je heel simpel pap maken, die wat weg heeft van Brinta. Je pakt warme of koude plantaardige melk, doet er een paar eetlepels van het teff ontbijt in, roert het door en klaar is het. Nog wat fruit en kaneel erbij en je hebt een glutenvrij, tarwevrij, suikervrij, e-nummervrij en vegan ontbijt.

·      Teffmeel kan je uiteraard gebruiken ter vervanging van ander meel. Gebruik eens teffmeel voor het maken van koekjes, pannenkoeken, brood, quiche of taartbodems.

·      Gebruik teff als verdikkingsmiddel in bijvoorbeeld soepen.

·      Teff kan je in combinatie met andere granen (zoals bijvoorbeeld bruine rijst, gierst of boekweit) koken zodat het prima in een gerecht te verwerken is met wat groenten erbij. Gebruik hierbij de verhouding graan:water 1:3. Ook heerlijk door een salade heen.

Dit artikel is een bijdrage van BeBio


Over BeBio
Willemijn en Liselotte van BeBio bloggen iedere week op Sante.nl over een gezonde en bewuste levensstijl. Ze laten zien hoe leuk gezond leven kan zijn en dat een bewuste levensstijl voor iedereen binnen handbereik is. 

Wil je meer tips van BeBio? Op BeBio.nl inspireren Willemijn en Liselotte je dagelijks.