Placeholder

BeBio: moerbeibessen

Gedroogde moerbeibessen zijn een gezonde snack. Tijd om ze in je eetpatroon te verwerken. Deze week vertellen Willemijn en Liselotte van BeBio er meer over.

Gedroogde moerbeibessen
Een Chinees superbesje, de moerbeibes. De besjes groeien aan de moerbeiboom die oorspronkelijk gekweekt werden voor de teelt van zijderupsen. Die eten de bladeren namelijk op. Moerbeibessen worden vooral gedroogd aangeboden, omdat ze niet zo lang houdbaar zijn. De zoete besjes smaken een beetje naar honing en verkleuren van wit tot geel of roze tot paars en zijn dan eetbaar.

Superfood
Moerbeibessen zijn met recht een superfood te noemen. Ze hebben een hoog eiwitgehalte, bevatten veel ijzer, calcium en vitamine C. Ook bevatten ze heel veel vezels en een hoog gehalte aan de anti-oxidant resveratrol. De bessen en planten worden ook veel gebruikt in verschillende traditionele geneeskundes.

Waarom moerbeibessen?
* Moerbeibessen zijn natriumarm en vetvrij. Ze bevatten van nature aanwezige suikers
* Regelmatig gebruik verbetert de eetlust en een betere vertering en verwerking van voedsel
* Goed tegen bloedarmoede, bleke huid, duizeligheid, hartkloppingen en slapeloosheid
* Moerbeibessen versterken het gezichtsvermogen
* De voedingswaarden van Moerbeibessen verrijken het bloed en kalmeren de zenuwen
* Moerbeiden bevorderen de stoelgang en werken tegen constipatie

Veelzijdig: papier van moerbei
De boom is multifunctioneel. Naast de bes en het voer voor de zijderups wordt de bast van de moerbeiboom gebruikt voor het Chinese Xuan-papier. Het bekende en zachte papier dat voor de Chinese kalligrafie en schilderingen wordt gebruikt. Het is sterk papier, de meeste antieke Chinese boeken en schilderijen zijn op Xuan-papier gemaakt.

Hoe moerbeien toevoegen aan je dieet?
– Voeg ze toe aan een fruitsalade, muesli of yoghurt en kwark
– Door de cake, gebak of koekjes
– Door een notenmix heen; studentenhaver met een exotisch tintje
– In een smoothie verwerkt
– Los uit de hand zijn ze een lekker en gezond tussendoortje
– Gezond snoep voor de kinderen
– Gemaakt tot jam is het een heerlijk broodbeleg

Lees alle blogs van BeBio op Sante.nl >>

Beeld: Shutterstock


Over BeBio
Willemijn en Liselotte van BeBio bloggen iedere week op Sante.nl over een gezonde en bewuste levensstijl. Ze laten zien hoe leuk gezond leven kan zijn en dat een bewuste levensstijl voor iedereen binnen handbereik is. 

Wil je meer tips van BeBio? Op BeBio.nl inspireren Willemijn en Liselotte je dagelijks met mooie foto’s, video’s en leuke content op het gebied van bewust leven. Daarnaast vind je er veel achtergrondinformatie, een online shop en je kunt je eigen pagina bijhouden.