Placeholder

BeBio: meer over zuurdesembrood

Zuurdesembrood wordt steeds bekender en geliefder onder het grote publiek. En dat is niet vreemd: het brood vult namelijk beter dan normaal brood, is gezonder en blijft bovendien langer goed.

Zuurdesembrood doet zijn naam eer aan want het brood smaakt ook een beetje zurig. De liefhebbers vinden deze typische smaak heerlijk.

Natuurlijk product
Zuurdesem is een natuurlijk rijsmiddel dat in plaats van gist kan worden gebruikt. Je begint met een mengsel van water en meel. In de lucht zit lactobacterie en dit nestelt zich in het mengsel. Dat zorgt ervoor dat het spontaan begint te vergisten. Dit brengt weer een proces op gang, waarbij zuren zorgen voor de uiteindelijke samenstelling en smaak van het brood. Het koolzuur vergast en zorgt voor de lucht in het brood en het rijzen van het deeg. In tegenstelling tot gist is het dus een natuurlijk proces.

Waarom zuurdesembrood toevoegen aan je dieet?
– Krokantere korst dan gist, dus veel lekkerder als je ervan houdt
– Zuurdesembrood is steviger, zwaarder, vullender en kruimelt bijna niet tijdens het snijden
– Lange(re) houdbaarheidsdatum
– Zuurdesembrood heeft een lagere glycemische index dan gewoon brood. Dit staat voor het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel. Hoge pieken zorgen vaak voor die zoete trek, bij zuurdesembrood heb je daar minder last van
– Het brood is erg goed voor de spijsvertering en, door de aanwezigheid van melkzuurbacteriën, voor een goede darmwerking.
– Het brood is zwaar, voedzaam en vult enorm goed!

Eén mengsel goed voor jarenlang brood
Het meel en watermengsel kan, na het gistproces vele jaren worden bewaard. Er zijn bakkers die al jarenlang hetzelfde mengsel gebruiken! Voor het bakken bewaren ze een stukje. Door deze weer te voeden met meel en water, ontstaat er een nieuw broodmengsel.

Zelf zuurdesembrood maken
Heel makkelijk en leuk om je eigen zuurdesembrood te bakke. Bekijk het recept voor zuurdesembrood van BeBio.


Over BeBio
Willemijn en Liselotte van BeBio bloggen iedere week op Sante.nl over een gezonde en bewuste levensstijl. Ze laten zien hoe leuk gezond leven kan zijn en dat een bewuste levensstijl voor iedereen binnen handbereik is. 

Wil je meer tips van BeBio? Op BeBio.nl inspireren Willemijn en Liselotte je dagelijks.

Bekijk ook de yoga retreat die BeBio binnenkort organiseert >>