Placeholder

BeBio: havermout

Havermoutpap klinkt je misschien ouderwets in de oren, maar het is zeker niet alleen voor kleine kinderen. Haver(mout) is een graansoort en een heel gezond alternatief voor brood ‘s ochtends, maar ook als toevoeging aan bijvoorbeeld brood, muesli of pannenkoeken.

Havermout is supervoedzaam en rijk aan vitamine B1, fosfor en magnesium. Omdat het vol zit met vezels wordt het langzaam verteerd waardoor je lang een vol gevoel houdt.

Waarom?
Havermout is een heel gezond begin van de dag, en het (regelmatig) eten ervan kan een  positieve invloed op je gezondheid hebben.

Havermout…    
–    heeft een positieve invloed op je cholesterol
–    geeft je langer een vol gevoel.
–    is heel geschikt voor mensen die willen afvallen.
–    vermindert pieken in de bloedsuikerspiegel
–    houdt de stofwisseling op gang.
–    verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.
–    bevat naar verhouding weinig calorieën en bijna geen suiker.
–    is ideaal voor sporters: het zorgt voor een snellere vetverbranding en snellere opbouw van spiermassa.

Maar?
Omdat haver gluten bevat is het in principe niet geschikt voor coeliakiepatiënten. Glutenvrije havermout is in sommige winkels verkrijgbaar.

Hoe?
Havermout (ontkiemde en gedroogde haver) is in verschillende varianten verkrijgbaar, van langkokend tot instant. Pas bij die laatste vorm wel op dat er geen suikers of andere dingen aan zijn toegevoegd. De meeste havermout uit de supermarkt is kortkokend. Bij natuurwinkels en biologische supermarkten is het aanbod vaak groter.

Je kunt er natuurlijk de welbekende pap van maken, maar het havermout kan ook prima worden toegevoegd aan zelfgebakken brood, muesli, pannenkoeken, koekjes of zelfs smoothies. Wij eten het graag ‘s ochtends met amandelmelk, rood fruit en noten. Geeft veel energie!


Willemijn en Liselotte van BeBio bloggen iedere week op Sante.nl over een gezonde en bewuste levensstijl. Ze laten zien hoe leuk gezond leven kan zijn en dat een bewuste levensstijl voor iedereen binnen handbereik is. Lees al hun blogs >>

Wil je meer tips van BeBio? Op BeBio.nl inspireren Willemijn en Liselotte je dagelijks met mooie foto’s, video’s en leuke content op het gebied van bewust leven. Daarnaast vind je er veel achtergrondinformatie, een online shop en je kunt je eigen pagina bijhouden.