Placeholder

BeBio: boekweit

Boekweit wordt ook wel een ‘pseudograan’ genoemd: het lijkt in veel opzichten op graan en kan grotendeels op dezelfde manier gebruikt worden. In tegenstelling tot veel granen is boekweit glutenvrij en dus geschikt voor coeliakiepatiënten.

Boekweit is heel gezond en rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6 en mineralen zoals magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar.

Vormen van boekweit

Geroosterd
Boekweit kan geroosterd worden gekocht, het wordt dan ook wel kasja (of kasha) genoemd. Het wordt veel gebruikt in Oost-Europese en Russische gerechten. Door het roosteren komt de nootachtige smaak meer naar voren.

Ongeroosterd
Boekweit kan ook ongeroosterd gekocht worden. Je kan het zelf koken tot een zachte, romige substantie. De smaak van ongersoosterde boekweit is iets grassiger.

Meel
Boekweitmeel wordt ook veel gebruikt en kan bijvoorbeeld goed gemengd worden met ander meel. Zo is het vaak terug te vinden in brood, pannenkoeken en koekjes.

Wat kun je met boekweit?
– Voeg de (geroosterde) korrels toe aan muesli of andere ontbijtgranen
– Kook de boekweitgrutten tot een pap en eet als bijgerecht ipv rijst of ‘s ochtends met fruit.
– Gebruik boekweitmeel in combinatie met ander meel, bijvoorbeeld pannenkoekenmeel.
– Boekweitmeel wordt ook gebruikt voor noedels, waaronder soba-noedels. (Deze zijn alleen niet altijd glutenvrij)
– Er bestaat ook boekweitbier!

Beeld: Shutterstock


Over BeBio
Willemijn en Liselotte van BeBio bloggen iedere week op Sante.nl over een gezonde en bewuste levensstijl. Ze laten zien hoe leuk gezond leven kan zijn en dat een bewuste levensstijl voor iedereen binnen handbereik is. Lees al hun blogs >>

Wil je meer tips van BeBio? Op BeBio.nl inspireren Willemijn en Liselotte je dagelijks met mooie foto’s, video’s en leuke content op het gebied van bewust leven. Daarnaast vind je er veel achtergrondinformatie, een online shop en je kunt je eigen pagina bijhouden.