Placeholder

BeBio: bestrijdingsmiddelen groenten en fruit

Deze week bloggen Willemijn en Liselotte van BeBio over bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Waar kun je op letten als je zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen wilt eten?

Op vrijwel alle fruit- en groentesoorten in Nederland worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit gif heet ook wel pesticide. Veel van deze bestrijdingsmiddelen zijn niet water oplosbaar en gaan er dus niet af door het wassen.

Ook worden deze bestrijdingsmiddelen gebruikt tijdens de groei, hierdoor komen de gifstoffen ook deels in het vruchtvlees terecht.

Waar kun je op letten?
– Koop vooral Nederlands groente en fruit, 2 % van de Nederlandse producten bevatten te veel bestrijdingsmiddelen in tegenstelling tot 13% van de buitenlandse producten.
– Als je geen biologische producten koopt, is het verstandig om ze te schillen, dan verlies je een hoop van de voedingswaarde, maar ook een groot deel van de gifstoffen.
– Let op de supermarkt. De Lidl, Aldi en Super de Boer hanteren strengere normen dan wettelijk is voorgeschreven.
– Kies voor fruit met een dikke schil. De banaan is de meest ‘schone’ vrucht dankzij de dikke schil.
– Let op het land van herkomst, Spanje, Italië en Griekenland scoren slecht op het gifgebruik in tegenstelling tot Nieuw-Zeeland, Zimbabwe en de Dominicaanse republiek.
– Koop vooral biologische producten, hier worden vrijwel geen bestrijdingsmiddelen op gebruikt. De volgende fruit- en groentesoorten kun je beter biologisch kopen:

Nectarines en perziken
Deze fruitsoorten hebben een heel dun schilletje, hier gaan de bestrijdingsmiddelen doorheen en komen zo in het vruchtvlees terecht tijdens het groeiproces.

Appels
Het vruchtvlees net onder de schil en de schil zelf bevatten veel antioxidanten en vitamine C, daarom is het niet verstandig om de appel te schillen maar biologisch te kopen en gewoon met schil op te eten.  Zo benut je alle goede voedingsstoffen uit de appel maximaal, als je er toch voor kiest om appels niet biologisch te kopen is het verstandig om ze met de dunschiller te schillen.

Druiven
Druiven worden met verschillende gifsoorten bespoten, uit onderzoeken is gebleken dat druiven grote hoeveelheden bevatten. Het is dus beter om druiven biologisch te kopen en als je ze niet biologisch koopt het merendeel van de gifstoffen eraf te wassen.

Chinese groenten
China staat hoog bovenaan de lijst met vervuilde landbouwproducten, vooral producten die in Nederland populair zijn zoals paksoi, bieslook, Chinese broccoli kun je beter vermijden als je ze niet biologisch koopt. Het is verstandiger om deze producten alleen in de supermarkt te kopen als ze in Nederland zijn verbouwd.

Sla
Vooral de kropsla en de bindsla komen slecht uit de testen. De sla in Nederland bevat veel hormoon verstorende bestrijdingsmiddel, dit heet propamocarb en in sla worden veel uitschieters gevonden van dit gif.

Foto


Willemijn en Liselotte van BeBio bloggen iedere week op Sante.nl over een gezonde en bewuste levensstijl. Ze laten zien hoe leuk gezond leven kan zijn en dat een bewuste levensstijl voor iedereen binnen handbereik is. Lees al hun blogs >>

Wil je meer tips van BeBio? Op BeBio.nl inspireren Willemijn en Liselotte je dagelijks met mooie foto’s, video’s en leuke content op het gebied van bewust leven. Daarnaast vind je er veel achtergrondinformatie, een online shop en je kunt je eigen pagina bijhouden. Benieuw geworden naar BeBio? Bezoek de website >>