Placeholder

Allergie? Zo kom je de etentjes tijdens de feestdagen door

Misschien heb je al jaren een glutenallergie of ben je lactose-intolerant. Waarschijnlijk weet je goed wat je wel en niet kunt eten. Heb je pas net te maken met een voedselallergie dan kan het je in combinatie met etentjes in het vooruitzicht best wat stress opleveren. Met deze tips kun je met een gerust hart naar alle etentjes.

1. Praat met iemand in dezelfde situatie
Misschien ben jij nog aan het ontdekken wat je kunt eten nu je geen gluten meer mag, maar er zijn veel mensen die al jaren zonder gluten leven. Voor andere allergiën geldt dat net zo goed. Zoek contact met mensen in dezelfde situatie, zij kunnen je ongetwijfeld praktische tips geven.

2. Zoek alternatieven
Ga voor vegan ingrediënten, glutenvrij brood of gebak of ga op zoek naar andere alternatieven die je kunt eten als vervangers. Je kunt natuurlijk zelf de keuken induiken en jezelf en anderen verrassen met een lekker gerecht dat jij ook mag eten. Extra tip: Bereid het gerecht voor Kerst al een keer, zodat je zeker weet dat het lukt en dat het lekker is.

3. Neem contact op met degene die het etentje organiseert
Komt de familie bij jou eten, dan heb je zelf in de hand wat je op tafel zet. Maar misschien ga je wel voor het eerst bij je schoonouders eten. Neem in dat geval het initiatief om vantevoren contact op te nemen om te laten weten wat je wel en niet eet. Zo hebben ze eventueel tijd om je het menu voor te leggen en raakt niemand teleurgesteld tijdens het etentje.

4. Breng zelf een gerecht mee
Ondanks alle goede bedoelingen, kan er onverhoopt iets op tafel staan dat je niet mag. Bied aan zelf een gerecht mee te nemen, zodat er altijd iets is dat je mag. Wij zouden zeggen: breng een toetje en bewijs dat er lekkere glutenvrije/zuiverlvrije/suikervrije toetjes bestaan!

Beeld: Shutterstock