Placeholder

7 fouten die we allemaal weleens maken tijdens het koken

We zijn benieuwd of jij ook minstens één van deze fouten gemaakt hebt.

1. De pan niet goed heet laten worden
Nadat je de pan op het vuur hebt gezet, kun je beter niet meteen beginnen met wokken, bakken of braden. Laat de pan eerst goed heet worden en laat ook de olie of boter heet worden voor je de ingrediënten in de pan gooit.

2. Het recept van tevoren niet goed lezen
Lees het recept altijd door tot de laatste stap voor je begint. Zo weet je meteen welke ingrediënten en keukentools je allemaal nodig hebt en je kunt je voorbereiden door ingrediënten alvast af te meten, wegen of snijden waar mogelijk.

3. Te veel kruiden gebruiken
Geen verse kruiden in huis, dan gebruik je toch de gedroogde variant? Geen probleem, ware het niet dat sommige gedroogde kruiden minder smaak hebben dan de verse variant (basilicum bijvoorbeeld) of juist andersom: gedroogde oregano heeft meer smaak dan verse oregeno. Altijd tussendoor proeven dus. Gebruik bij twijfel liever te weinig dan te veel. Je kunt het gerecht altijd op je bord nog meer op smaak brengen.

4. De pan te vol stoppen
Misschien heb je een verkeerde inschatting gemaakt of heb je geen zin in extra afwas. In een te volle pan garen niet alle ingrediënten even snel. De oplossing: kook je eten in twee keer of gebruik toch een grotere of tweede pan.

5. Het meest simpele gerecht laten aanbranden
Koken lijkt soms op een kansspel. De ene keer zet je drie ingewikkelde gangen op tafel en smaakt het voortreffelijk. De volgende dag laat je doperwten aanbranden.

6. De ovendeur tussentijds openen
De temperatuur in de oven daalt snel wanneer je de deur opendoet en dat heeft invloed op wat er in je oven staat. Vooral als je baksel moet rijzen, moet je de deur dicht laten als de oven nog bezig is. In alle andere gevallen het liefst ook.

7. De planning klopt niet
De groenten zijn al klaar, terwijl het vlees nog 15 minuten in de oven moet. Je geduld wordt op de proef gesteld.

Welke 'fout' heb jij de laatste tijd gemaakt in de keuken?

Beeld: Shutterstock