Placeholder

Recept voor gebakken makreel met biet en wittechocolade-mierikstrooisel

Dit recept voor gebakken makreel is een plaatje om te zien op je bord.

Ingrediënten voor 4 personen
Bereidingstijd 45 minuten + 1 uur wachttijd

  • 200 g rode biet
  • 100 ml bietensap
  • 200 ml appelsap
  • 100 ml balsamico-azijn
  • 1 laurierblaadje
  • 3 el donkere basterdsuiker
  • 50 g boter
  • 60 g bloem
  • 80 g witte chocolade
  • 60 g versgeraspte mierikswortel
  • 4 makreelfilets met huid, van ca. 160 g elk
  • 1 sjalot
  • 2 el citroensap
  • 4 el olijfolie
  • verse kruiden(bloemetjes) zoals dille

Aan de slag
Schil de bieten en snijd ze in blokjes. Breng in een steelpan het bieten- en appelsap aan de kook met de azijn, laurier en bruine suiker. Schep de bietenblokjes erbij en laat 5 minuten zacht koken. Draai het vuur uit en laat de biet in het sap afkoelen.

Meet 200 ml kookvocht af, kook dit in een steelpan tot een derde in en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 120°C, stand heteluchtcirculatie. Smelt de boter en wrijf het door de bloem tot kruimels. Verdeel deze over een bakplaat en bak ze in 10 minuten goudgeel in de oven. Laat afkoelen.

Hak de chocolade fijn en smelt de stukjes au bain-marie of in de magnetron. Meng de chocolade met de mierikrasp en wat zout door de kruimels. Zet de bakplaat met het strooisel even in de koelkast om op te stijven.

Controleer de filets op graatjes, spoel af en dep droog. Halveer 2 makreelfilets, snijd de andere 2 in blokjes. Pel en snipper de sjalot. Meng de sjalot, het citroensap en 2 el olijfolie door de makreelblokjes. Breng de tartaar op smaak met versgemalen peper en zout en zet in de koelkast.

Bestrooi de halve makreelfilets met zout en peper. Verhit de resterende olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak de filets op de huid goudbruin, keer ze voorzichtig en draai het vuur uit. Kwast een brede streep bietensiroop op de borden.

Verdeel er het strooisel, de tartaar en de bietenblokjes over. Leg de gebakken makreel erop en garneer met kruiden en/of bloemetjes.

Eet smakelijk!

Beeld en recept: BeeldigBeeld/StockFood