Placeholder

Als je kind een moeilijke eter is

Goed nieuws voor ouders van moeilijke eters: het is heel normaal dat jonge kinderen door zo’n fase gaan en in de meeste gevallen gaat het voorbij. Maar wat kun je doen zolang je kind een moeilijke eter is?

Discussiepunt
Over opvoeding valt te twisten en ook met moeilijke eters gaan verschillende ouders anders om. Waar de één als standpunt heeft 'bord niet leeg, geen toetje', zal een ander toch een toetje geven. Sommige ouders zullen misschien toch een boterham voor het kind smeren, terwijl anderen van mening zijn dat je eet wat de pot schaft. Er is geen goed of fout, je doet wat jij denkt dat het beste is voor je kind. Zorg wel dat je samen met je partner op één lijn zit.

Maak duidelijke regels
Zorg dat je regels over eten maakt en dat ze duidelijk zijn voor je kind. Voorbeelden zijn: Altijd een hapje proeven voordat je zegt dat je iets niet lust, geen extra snoepjes als je niet eet of niet met eten spelen. Onderhandel niet over eten, je kind moet niet het gevoel krijgen dat eten iets vervelends is, waar achteraf een beloning (toetje) bij hoort. Blijf consequent en laat merken dat zeuren niet werkt.

Zorg voor structuur
Kinderen hebben baat bij regelmaat. Iedere dag om hetzelfde tijdstip eten en het 10 minuten van tevoren aankondigen zou kunnen helpen. Je kind kan dan alvast stoppen met spelen en zich voorbereiden op het eten. Eet als het kan 's avonds niet te laat. Hoe vermoeider je kind is, hoe groter de kans op een opstandige bui.

Focus op gezelligheid aan tafel
We eten iedere dag meerdere maaltijden en daardoor is eten eigenlijk iets heel normaals. Probeer het voor je kind niet belangrijker te laten lijken dan het is. Probeer je niet te focussen op het bord leegeten, maar besteedt aandacht aan het gezellig met zijn allen aan tafel zitten.

Onthoud dat het een fase is
In de meeste gevallen is slecht eten een fase. Tussen groeispurts door kan je kind minder trek hebben. Heeft je kind genoeg energie en groeit en slaapt hij of zij goed, dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Maak je je zorgen over het eetgedrag? Neem contact op met de huisarts of het consultatiebureau.

Is jouw kind een moeilijk eter? Hoe zorg jij ervoor dat hij of zij toch eet?
 
Bron onderzoek: Erasmus Medisch Centrum | Beeld: Shutterstock