Placeholder

6 tips voor koken zonder pakjes en zakjes

Zou jij meer willen bereiden zonder pakjes en zakjes? Wij helpen je op weg.

1. Zorg voor een goed gevuld kruidenrek
Kruiden zijn onmisbare smaakmakers als je minder pakjes en zakjes wilt gebruiken. Met deze kruiden heb je een goede basis en natuurlijk kun je naar smaak kruiden toevoegen aan je collectie. Daarnaast zou je altijd verse uien en knoflook in huis moeten hebben.

2. Je hoeft niet álle pakjes en zakjes te vermijden
Gezeefde tomaten uit pak zijn een handig ingrediënt voor tomatensaus of -soep. Bekijk in de supermarkt de ingrediëntenlijst, zodat je zeker weet dat er zo min mogelijk toevoegingen in zitten.

3. Leer de perfecte roux maken
Roux is een mengel van roomboter en bloem, door het aan te lengen met bouillon, melk of braadvocht kun je er een saus of soep van maken.

4. Wees creatief
In het begin is het een kwestie van experimenteren. Probeer veel nieuwe recepten uit en probeer zelf verschillende combinaties van kruiden. Bekijk in de supermarkt welke kruiden er gebruikt worden in je favoriete zakje kruidenmix en probeer zelf met kruiden een vergelijkbare combinatie samen te stellen.

5. Oefen met zelf sauzen maken

'Een saus zorgt voor harmonie in een gerecht: hij verbindt de afzonderlijke elementen en complementeert het geheel met zijn smaak, kleur en textuur,' aldus Leonie van Mierlo, de auteur van het boek Vandaag de lekkerste sauzen. Als je een aantal goede sauzen kunt bereiden, brengt dat je kookkunsten naar een hoger niveau.

6. Boekentip
Voor meer inspiratie kun je het boek Zonder pakjes & zakjes van Karin Luiten lezen.

Heb jij tips om minder pakjes en zakjes te gebruiken?

Beeld: Shutterstock