Ochtend Meditatie 2100x1440 (1)

5 manieren om je lunchpauze optimaal te benutten

Het lijkt koud buiten en misschien regent het. Vanuit het raam naast je bureau kun je het eigenlijk niet zo goed zien. Weg met de bezwaren, dit zijn 5 manieren om je lunchpauze optimaal te benutten.

1. Ga weg bij je beeldscherm
De belangrijkste ‘regel’: wat je ook doet, je zou niet achter je beeldscherm moeten eten. Ga met je collega’s in de kantine zitten, of aan een vrije tafel. Of als je thuiswerkt: verander van plek in huis. Om echt tot rust te komen, moeten je hersenen namelijk kunnen ontprikkelen. Door weg te gaan van je laptop en bewust iets anders te doen, geef je je hersenen het signaal dat ze kunnen ‘loskoppelen’ van het werk.

2. Ga naar buiten
Heb je de mogelijkheid om in je lunchpauze naar buiten te gaan, is dat nog beter. Frisse lucht, vitamine D, een andere omgeving… Naar buiten gaan in je lunchpauze zal je goed doen.

3. Lunch bij iemand die in de buurt woont
Heb je een vriendin die toevallig vlakbij je werk woont en vrij is? Spreek af om bij haar te lunchen. Het is een makkelijke manier om tijd voor elkaar te maken en bij te praten.

4. Ga sporten
Het kan zelfs in een lunchpauze van een half uur. Hoor je bij de geluksvogels met een uur lunchpauze, dan zou je zeker geen excuses mogen zoeken. Het beste is om naar buiten te gaan en zo wat vitamine D mee te pikken. Volgens Erik Scherder, leraar neuropsychologie, is even wandelen al enorm goed voor je hart en brein. Bij matig intensieve beweging zul je meer productiviteit en creativiteit ervaren, zegt hij. Je hart gaat beter werken en je hersenen raken beter doorbloed. Met de app Ommetje, waar Scherder aan meewerkte, kun je je wandelingen bijhouden en delen met vrienden.

Tip van de redactie