Keukenmes Header

4 tips voor het kopen van keukenmessen

Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde kok, het gebruik van een goed gemaakt koksmes bij het bereiden van voedsel zal het verschil maken. Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden bij het vinden van het juiste werktuig, waaronder de grootte van het mes, de grip, het type mes, de compositie en de scherpte.

Ontdek wat je moet weten voordat je geld uitgeeft aan een duur mes, want keukenmessen kunnen verrassend veel kosten. Je wilt dan uiteraard geen spijt krijgen van je aankoop, waar je voor kunt zorgen door de onderstaande tips toe te passen. 

Ontwerp van de grip

Je moet een koksmes vinden met een handvat dat comfortabel in je hand past, vooral omdat dit het deel van het mes is waarmee je het meeste contact hebt. Als je linkshandig bent, wil je misschien messen met een gevormde greep vermijden, omdat deze meestal zijn ontworpen voor rechtshandig gebruik. Ook bij het schoonmaken kan het type handvat het verschil maken. Sommige houten handvatten mogen bijvoorbeeld niet in water worden ondergedompeld.

Maat en balans

Koksmessen zijn er in verschillende maten. Sommige zijn zo kort als 12 cm, terwijl andere tot 20 cm kunnen gaan. In onze tests ontdekten we dat het niet de grootte van het mes is dat ertoe deed, maar de vaardigheid waarmee het werd gebruikt. Voor lastige mestaken zoals hakken of in blokjes snijden, kan een kleiner mes de voorkeur hebben. Desondanks moet je niet alleen naar de maat van het mes kijken, maar ook naar de balans. Het evenwichtspunt tussen het handvat en het mes is een andere belangrijke overweging. Er zijn drie opties beschikbaar: 

  • Rug zwaar – meer gewicht in het handvat. 
  • Balans – het handvat en het lemmet zijn bijna gelijk in gewicht. 
  • Front-zwaar – meer gewicht in het blad. 

Net als bij de bladgrootte, kan balans een kwestie van voorkeur zijn. Experts ontdekten echter dat rugzware messen gemakkelijker te besturen waren.

Koolstofstaal versus roestvrijstaal

Een ander verschil om in gedachten te houden is het materiaal waarvan het lemmet is gemaakt. Messen van koolstofstaal zullen na verloop van tijd reageren op de omgeving en patina in de vorm van een korst, meestal groen of bruin, geproduceerd door oxidatie op het oppervlak van het metaal. Een roestvrijstalen mes mag in de meeste typische omstandigheden na verloop van tijd niet roesten of patina krijgen. Veel mensen kiezen dus liever voor keukenmessen van dit materiaal, terwijl ook een roestvrijstalen bestek set over het algemeen erg populair is. 

Japans versus Europees

Hieronder vatten we de belangrijkste verschillen tussen Japanse en Europese koksmessen samen. Aan de hand hiervan kun je zelf een keuze maken voor een van de twee soorten keukenmessen. 

Japanse messen 

  • Hebben dunnere mesjes. 
  • Hebben vaak geen bolsters (het balanspunt tussen het lemmet en het handvat dat ondersteuning biedt). 
  • Harder staal. 
  • Het mes is meestal rechter en daardoor beter geschikt om te snijden. 
  • Over het algemeen licht en goed uitgebalanceerd. 

Europese messen 

  • Hebben dikkere bladen. 
  • Beschouwd als robuuster, vooral in de richting van de steun (die ze waarschijnlijker hebben). 
  • Normaal gesproken zachter staal dan Japanse messen. 
  • Ze zijn doorgaans zwaarder dan Japanse messen.

Dit is een gesponsord artikel.