Placeholder

4 producten die we binnenkort misschien niet meer kunnen eten

Dat de quinoaboeren de vraag nauwelijks aankunnen, heb je waarschijnlijk weleens gehoord, maar wist je dat er meer producten zijn die we over een aantal jaar misschien niet meer kunnen eten?

Avocado
In Californië groeit 95 procent van alle avocado's in Amerika. De staat heeft te kampen met enorme droogte. En dat terwijl avocado's juist water nodig hebben: om een halve kilo avocado's te laten groeien is er 265 liter water nodig. Daarnaast is de vraag naar avocado's de laatste jaren gestegen en die combinatie kan voor problemen zorgen.

Chocolade
We eten meer chocolade dan dat er gemaakt wordt en dat kan niet jaren zo doorgaan. De wereld stevent af op een chcooladetekort, kopte NOS half november. Naast het feit dat de vraag groter is dan het aanbod, wordt zo'n 30 tot 40 procent van de cacaoproductie vernietigd door droogte, pesten en ziektes.

Quinoa
En hoe zat het ookalweer met quinoa? Quinoa is in korte tijd zo hip geworden dat de prijs van een halve kilo in een jaar tijd steef van €3,95 naar €7,95. Voor de lokale bevolking in landen die quinoa produceren, is het product inmiddels onbetaalbaar.

Olijfolie
Olijfolie zal niet zomaar uitsterven, maar 2014 was een extreem slecht jaar voor de olijfoogst. Dat komt door het slechte weer in het Middellandse Zeegebied. Een groot deel van de oogst is mislukt en dat zouden we terug kunnen zien in de olijfolieprijzen.

Welk van deze producten zou jij het meest missen?

Beeld: Shutterstock