Placeholder

Badkledingdagen: wordt Nederland steeds preutser?

Naakt in de sauna, of toch liever met badkleding aan? Badkledingdagen zijn steeds populairder, terwijl de sauna van oorsprong bedoeld is om naakt te gebruiken.

Sommige wellnessresorts organiseren al jaren badkledingdagen. Bij Sanadome is badkleding altijd verplicht. De Zwaluwhoeve is van oorsprong een volledig textielloos saunabedrijf. Een paar jaar geleden begon de Zwaluwhoeve met 2 badkledingdagen per maand.

Het idee
Er kwam veel kritiek op de eerste badkledingdagen. Of het aan zou slaan was ook de vraag, daarom werden de eerste badkledingdagen georganiseerd op dinsdag, de minst drukke dag. Mocht het niet aanslaan, zou de 'schade'  beperkt blijven.

Succes voor badkledingdagen
Het tegendeel was waar: badkledingdagen werden een enorm succes. Inmiddels is het al een tijdlang iedere dinsdag badkledingdag bij de Zwaluwhoeve. Vanaf 2 november kun je bij de zelfs iedere zondag terecht in badkleding. Veel andere wellnessresorts hebben  ook badkledingdagen geïntroduceerd, Elysium of de Veluwse Bron bijvoorbeeld.

Waarom zijn badkledingdagen zo populair?
Steeds meer mensen ontdekken hoe ontspannen een saunabezoek is. Hieronder zijn ook mensen die niet naakt willen zijn uit (geloofs)overtuiging. Voor hen zijn badkledingdagen een uitkomst. Net als voor mensen die zich niet prettig voelen als ze naakt zijn.

Discussie
De Nederlandse Sauna Vereniging heeft altijd gezegd dat badkledingdagen onhygiënisch zouden zijn, maar er is nog nooit aangetoond dat het gebruik van de sauna met badkleding daadwerkelijk minder hygiënisch is.

Ben je toe aan een bezoek aan de sauna? Santé heeft aanbiedingen voor verschillende wellnessresorts.

Ga jij liever naar de sauna op gewone dagen of op badkledingdagen?

Beeld: Shutterstock