Placeholder

Twee minuten poetsen

’s Ochtends en ’s avonds twee minuten lang poetsen met een fluoridetandpasta geeft de beste bescherming tegen gaatjes. Dit blijkt uit recent onderzoek in opdracht van Aquafresh.

De meeste mensen weten wel dat twee maal daags twee minuten poetsen goed is voor je tanden, maar toch doet niet iedereen het. Er was namelijk nooit wetenschappelijk bewijs of die paar seconden meer of minder echt verschil maakten.

De gemiddelde poetsbeurt in Nederland duurt slechts 46 seconden. Het onderzoek toont nu aan dat een langere poetsduur wel degelijk meer effect heeft: bij 120 seconden poetsen wordt 26 procent meer tandplak verwijderd dan bij 45 seconden poetsen.

Langer poetsen met een fluoridetandpasta is niet alleen beter tegen tandplak, uit het onderzoek blijkt ook dat de hardheid van het glazuur toeneemt naarmate de poetstijd wordt verlengd. Door langer te poetsen heeft de fluoride meer tijd om in te werken. Dit verhoogt de fluorideopname van de tanden en kiezen en de verharding van het glazuur.

Fluoride en kinderen
Juist voor kinderen is het gebruik van fluoride heel belangrijk. Het glazuur van pas doorgekomen tanden is nog zacht en dus extra kwetsbaar voor gaatjes en tandbederf. Het gebruik van de juiste hoeveelheid fluoride helpt de nieuwe tanden sterker te maken.